Una cinquantena de diferents grups de professionals de l’Atenció Primària Metropolitana Sud han participat en el primer curs de formació en malaltia de motoneurona (MMN), que s’ha celebrat a l’Hospital Universitari de Bellvitge el 7 de febrer. L’objectiu del curs, que es repetirà el 28 de febrer, és garantir la continuïtat assistencial dels pacients amb l’atenció coordinada i integral entre l’hospital i la Primària.
L’hospital proporciona tractaments avançats i recursos especialitzats per als pacients amb malalties de motoneurona, com ara l’ELA i l’Atròfia Muscular Espinal (AME) amb un enfocament multidisciplinari. D’altra banda, els equips d’atenció primària, conjuntament amb els equips de suport, ofereixen una atenció continuada fent prevenció de complicacions i ajustant els nivells d’intervenció amb la presa conjunta de decisions amb la persona malaltia i la família durant tot el període de malaltia. Si la coordinació i la col·laboració entre els dos nivells assistencials funciona es garanteix una atenció òptima del pacient, tot ampliant l’esperança de vida.
La Dra. Montserrat Figuerola, gerent de la Gerència Territorial Metropolitana Sud, i Coral Fernández, directora de l’Atenció Primària Metropolitana Sud, han estat les encarregades de donar la benvinguda als participants al Curs. Totes dues han destacat la capacitat per donar la millor atenció a pacients d’alta complexitat, com ara els de malaltia de motoneurona, perquè s'ofereix un model de xarxa territorial, multidisciplinari, i que incorpora l’esfera social (gràcies a la Fundació Miquel Valls, les treballadores socials de les ABS i els equips de suport conjunta) i l’experiència del pacient.
La Dra. Mònica Povedano, responsable de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona (UFMMN) de l’Hospital de Bellvitge, ha resumit les principals característiques de la malaltia de motoneurona i l’evolució del seu tractament, posant especial èmfasi en les seves múltiples formes i en els primers símptomes que poden fer sospitar el metge de família de la presència d’una possible MMN, com ara una debilitat muscular progressiva, que es manifesta sense dolor ni trastorns sensitius i que progressa, escurçant així el temps fins al diagnòstic i avançant les intervencions de manteniment i prevenció
En Xavi Costa, infermer referent de PADES del Baix Llobregat Centre (BLC) i Natalia Mingorance, infermera coordinadores de l’ARES a l’APMS han destacat el paper de la xarxa de coordinació i acompanyament a la persona que pateix la malaltia, especialment en l’atenció en la fase de final de vida basada en l’evidència gràcies als diagnòstics i intervencions proposats a través de l’ARES i la terminologia ATIC.
El curs ha abordat de la mà de professionals de la unitat de l’HUB, de l’Atenció Primària Metropolitana Sud i de la Fundació Miquel Valls els procediments i tractaments més rellevants de la malaltia de motoneurona: la ventilació no invasiva domiciliària; la rehabilitació; el suport nutricional i la disfàgia; el maneig de la gastrostomia; el final de vida i l’atenció del pacient des de la perspectiva social i psicoemocional.