El Ministeri de Sanitat de Malta vol aplicar al país un projecte sobre control metabòlic de pacients amb diabetis i el Parlament Europeu ha convidat professionals dels equips d’atenció primària a participar en un projecte amb fisioterapeutes europeus.
La intervenció de professionals del CAP Corbera de Llobregat i el consultori local de la Palma de Cervelló a l’European Forum Primary Care, el passat 18 i 19 de setembre a Barcelona, ha despertat l’interès de la comunitat europea pels projectes d’aquests equips. D’una banda, el Parlament Europeu ha convidat cinc treballadores a participar en una iniciativa de fisioterapeutes europeus. Es tracta de la infermera pediàtrica Karina Iglesias, la nutricionista Tamara Risco, la metgessa de família Anna Castellà, la fisioterapeuta Izaskun Barayazarra i la directora de l'EAP, Núria Freixenet. De fet, Barayazarra també ha estat proposada per formar part d’un grup de treball amb més fisioterapeutes d’Europa.
D’altra banda, el Ministeri de Sanitat de Malta s'ha interessat pel projecte que Risco va presentar durant el fòrum: Impact of Group Nutritional and Diabetological Education on Patients with Poor Metabolic Control. Un treball sobre el mal control metabòlic en pacients amb un tipus de diabetis i que Malta vol aplicar en una zona del seu país on aquest indicador té una incidència molt més alta que a Catalunya. El ministeri maltés també ha proposat fer intercanvi d’estudiants Erasmus per conèixer millor la feina que es fa aquí.
Des de la Universitat de Lleida han mostrat interès, en aquest cas per un projecte sobre la salut familiar i han demanat la col·laboració de Karina Iglesias com a professora.
Els detalls dels tres projectes presentats
Les comunicacions, que aborden la medicina comunitària amb diversos enfocaments, expliquen iniciatives engegades al centre en els darrers mesos i centrades en la promoció d’hàbits saludables en les famílies des de la gestació a l’adolescència, en la millora del control de la diabetis mellitus tipus 2 (DM2) i en estratègies per donar eines a la població en el coneixement de les situacions de malestar i de malaltia.
La comunicació ACCOMPANIMENT TOWARDS FAMILY COHESION THROUGH COMMUNITY INTERVENTION (Iglesias, K, Ureña R, Carreras, V, Correa D, Risco T, Godina M, Gómez V, Freixenet N), presentada per la infermera pediàtrica Karina Iglesias i la metgessa de família Anna Castellà, engloba la salut familiar des d’abans del naixement fins a l’institut. Explica les accions de seguiment a les embarassades, el postpart, als nadons d’1 i de 6 mesos, a les llars d’infants, escoles i instituts dels dos municipis amb accions que són tan presencials com en línia.
La comunicació COMMUNITY ACTION: PROMOTING SOCIAL SUPPORT AND EMOTIONAL WELL-BEING THROUGH NETWORKING (Ureña R, Risco T, Simón I, Barayazarra I, Durán V, Álvarez A, Gómez V, Freixenet N) també va tenir molt bona acollida. Presentada per la fisioterapeuta Izaskun Barayazarra sintetitza la feina feta des del centre amb l’objectiu de donar eines a la població pel maneig i coneixement de les situacions de malestar i de malaltia. Explica amb dades i resultats, l’acció del psicòleg RBEC, de la fisioterapeuta i de la nutricionista comunitàries.
El tercer projecte, presentat per Tamara Risco, és IMPACT OF GROUP NUTRITIONAL AND DIABETOLOGICAL EDUCATION ON PATIENTS WITH POOR METABOLIC CONTROL AND TYPE 2 DIABETES MELLITUS (Risco T, Segura A, Godina M, Marín C, Gómez V, Soldado P, A. Castellà, Freixenet N). Risco demostra amb resultats objectius i avaluats que l’acció conjunta de diferents components de l’equip al llarg de 12 setmanes, ha permès que els pacients amb DM2 amb mal control metabòlic integrin la importància de la dieta i de l’exercici per millorar la seva patologia.