Al maig de l’any passat es va posar en marxa l’anomenada Ruta de la covid persistent a l’Atenció Primària Metropolitana Sud (APMS). Es tracta d’un circuit creat per unificar criteris en el diagnòstic i tractament dels pacients amb aquesta malaltia emergent. El metge de família Xavier Calero és membre del grup de treball que ha impulsat la ruta i apunta que la seva creació era una “necessitat”. Qualsevol consulta professional sobre aquesta matèria es pot adreçar al correu: gruptreballpostcovid19.apms.ics@gencat.cat.
Què es troba el professional que recorre a la ruta de covid persistent?
La ruta deixa per escrit tots els processos que estem seguint per intentar homogeneïtzar-los i perquè els metges amb sospites de possibles diagnòstics de covid persistent sàpiguen quin és el maneig que podem fer a l'Atenció Primària, des de les proves que han de demanar per descartar altres causes fins al circuit que han de seguir per comentar el cas en un segon nivell, a la Unitat Funcional Post-covid de l'Hospital de Bellvitge.
En què es caracteritza el model creat a la metrosud?
No hi ha un model perfecte però el nostre està basat sobretot en l’atenció primària, des d’on fem de vehicle cap a un segon nivell assistencial, que és l’hospital amb la Unitat Funcional Post-covid. Pensem que la primària és la porta d’entrada per detectar tots aquests pacients i segurament les xifres que tenim ara per ara són només la punta de l’iceberg perquè és una malaltia infradiagnosticada i infraregistrada.
"A la ruta ens han arribat al voltant de 215 casos (des de la creació del grup de treball com a consultors el mes de maig). [...] Són persones que han donat moltes voltes pel sistema sanitari i que amb la ruta se senten validades perquè saben que els volem ajudar"
Parles de la derivació a l’hospital. Com és la coordinació entre dispositius?
Cada mes fem una reunió del grup de covid persistent per valorar les possibles derivacions i també fem una reunió mensual conjunta amb l’hospital per valorar-ho.
Quants casos heu rebut a la ruta de covid persistent des del maig?
A la metrosud ens han arribat al voltant de 215 pacients diagnosticats de covid persistent, dels quals dues terceres parts són dones de mitjana edat. D'aquests, al voltant de 80 casos han estat derivats a un segon nivell assistencial a la unitat de Bellvitge. La resta els hem resolt fent de suport i assessoria amb el seu metge i orientant-lo quin és el tractament i el diagnòstic, tenint en compte l'evidència que hi ha fins ara basant-nos en les recomanacions de la guia de l'ICS.
I com se senten els pacients?
Són persones que han donat moltes voltes pel sistema sanitari i que busquen una resposta que no arriba perquè segurament encara no es coneix prou la malaltia. Recordem que, de moment, no hi ha un tractament específic i el pilar és simptomàtic i la rehabilitació funcional, respiratòria, cognitiva, etc. Així que amb la ruta se senten validades perquè saben que les volem ajudar.
"Les consultes més habituals són per cansament (astènia, fatiga o dispnea) i per problemes neurocognitius (boira mental, dificultats per concentrar-se,...). També rebem molts dubtes sobre la pèrdua de l’olfacte i del gust."
Quines són les consultes més freqüents que arriben a la ruta?
Bàsicament són dubtes de professionals que fa temps que estan tractant a un pacient però ja no saben què més fer i han de determinar si es tracta d’un cas de covid persistent. Les consultes més habituals són per cansament (astènia, fatiga o dispnea) i per problemes neurocognitius (boira mental, dificultats per concentrar-se,...). També rebem molts dubtes sobre la pèrdua de l’olfacte i del gust.
I com els assessoreu davant d'aquests dubtes?
En aquests casos seguim la guia del departament de Salut sobre la covid persistent, és important donar-la a conèixer, i si es requereix d’un nivell d’intervenció més elevat, com la rehabilitació olfactiva, els detallem com fer-la, des d’on la poden fer i quin és el seguiment necessari. A més, indiquem als professionals si cal fer alguna prova complementària per acabar d’assegurar el diagnòstic, que és d'exclusió, o per descartar alguna complicació.
És important en la valoració dels pacients comentar una sèrie de dades clíniques, exploracions complementàries realitzades, escales d'afectació o dubtes principals de maneig. Per això, estem preparant una plantilla de consulta estructurada perquè s'inclogui al correu del grup de treball quan es comenta el cas d'un pacient.
Al marge de la informació que doneu des del circuit, s’està formant als professionals?
Vam fer una webinar l’any passat per explicar la ruta i tenim pensat fer més formació als equips professionals. De moment, els perfils que estan rebent formacions concretes són els referents de benestar emocional i les infermeres perquè coneguin les escales d’afectació que utilitzem amb aquests pacients.
A més, queda pendent fer la Jornada de covid persistent a tot el territori aquest 2024.