La participació de l’atenció primària en assajos clínics no és una novetat però des de fa dos anys que s’ha potenciat a la regió Metropolitana Sud. De fet, la Unitat de Suport a la Recerca està promovent la participació de professionals en assajos clínics i fa uns mesos va organitzar una sessió introductòria.
A la Unitat de Recerca d'Assajos Clínics del CAP Disset de Setembre, al Prat de Llobregat, tenen diversos estudis entre mans sobre fàrmacs no comercialitzats, participen també en projectes de l’IDIAPJGol i formen part de la xarxa europea Ecraid. La Rosa Freixedas és responsable de la unitat i després de deu anys formant-ne part ha vist com l’equip ha anat creixent.
En què esteu treballant ara mateix?
En aquests moments participem en dos estudis sobre colesterol. Un per baixar el risc cardiovascular de persones que mai han tingut un incident i un altre per disminuir el risc en gent que ja n’ha patit algun. També estem dins l’estudi Scout, sobre infeccions urinàries, per veure quina és la millor pauta de tractament. A més, en breu començarem a treballar en un parell d’estudis d’infeccions respiratòries.
Aquests últims seran d’àmbit europeu, oi?
Sí, la nostra unitat forma part de la xarxa europea Ecraid, on es fan estudis més observacionals, de pràctica clínica diària i són de durada més curta que la resta, habitualment d’un o dos mesos. Són estudis d’infeccions respiratòries que tenen per objectiu observar quin tipus de patogen està circulant en aquell moment, quin tipus de tractament s'està utilitzant i quin va millor.
“Gràcies a aquest anàlisi minuciós, vam detectar una neoplàsia en un pacient que participava en un assaig sobre colesterol.”
Hi ha diferències entre un assaig clínic a la primària i a l’hospital?
A l’Atenció Primària ens resulta més fàcil captar pacients en malalties, per exemple, infeccioses o de risc cardiovascular perquè són molt prevalents al nostre nivell assistencial. En canvi, un estudi sobre insuficiència renal ens serà més difícil i als hospitals com que aglutinen més pacients d’aquest tipus, els pot ser més fàcil.
Quins beneficis aporta treballar amb pacients que estan a la vostra cartera com a metges de família?
Quan un pacient entra en un estudi, abans has de revisar bé la seva història clínica per garantir que compleix tots els criteris. A vegades veus aspectes que potser en el dia a dia no havies vist o les vas veient durant el seguiment. Gràcies a aquest anàlisi minuciós, vam detectar una neoplàsia en un pacient que participava a l’assaig clínic Victorion, sobre colesterol.
Si no hagués participat a l’estudi no se l’hagués detectat?
Evidentment que s’hagués diagnosticat però potser molt més tard. En aquest assaig sobre colesterol també havíem de mirar patologies cardiovasculars i revisar tota la seva història. Se’n beneficien, fins i tot, els pacients que queden exclosos de l’estudi perquè igualment els hem de revisar l’historial.
“La intenció és que a llarg termini els tres EAP del Prat puguin participar en assajos clínics.”
Com és la vostra feina en els assajos clínics?
Els assajos clínics en què participem són de fàrmacs no comercialitzats i acostumen a ser de doble cec, és a dir, que ni pacient ni professional saben si s’està administrant el medicament en qüestió o placebo. Són estudis complicats i laboriosos perquè no et pots saltar cap pas. Has de fer una cerca dins la teva cartera de pacients, i valorar quines persones compleixen els criteris i es podrien beneficiar de participar. A partir d’aquí, es tracta d’anar-los citant perquè vinguin a consulta i explicar-los l’assaig. No tothom està disposat a participar en un estudi.
Quin perfil ha de tenir algú que vulgui formar part de la unitat de recerca?
S’ha de fer el curs de preparació de l'IDIAPJGol sobre assajos clínics i bones pràctiques clíniques. Es necessiten professionals que tinguin ganes de treballar en altres activitats i de fer-ho molt protocol·litzat. És a dir, els protocols d'estudis són molt exigents i, per tant, cal ser molt curós a l'hora de buscar el pacient i de fer el seguiment. Si et diuen que la visita ha de ser una setmana concreta, ha de ser aquella setmana.
Per tant, s’ha de ser molt rigorós i ordenat. Tots hem de treballar de la mateixa manera. No és com passar consulta habitual, que cadascú té la seva manera de fer la feina, en un estudi tothom ha de treballar molt ajustat al protocol.
“Personalment, m'aporta una altra manera de treballar. Professionalment, aporta metodologia i currículum.”
I quina infraestructura es necessita per tenir una unitat de recerca en un CAP?
Per fer assajos clínics has de comptar amb una consulta que pugui està tancada amb clau ja que tant la medicació com els historials dels pacients han d'estar protegits. Sense un espai d'aquestes característiques els laboratoris no donarien la seva aprovació. També és important el material que es pugui guardar a la consulta i que tingui certificat de qualitat. Si fa falta algun aparell en concret, el laboratori t'ho pot proporcionar, però quant més material tingui la Unitat de Recerca, més fàcil és que t'acceptin com a equip investigador.
Pel que fa a personal, al Disset de Setembre ara mateix som quatre metgesses i tres infermeres. La intenció és que a llarg termini els tres EAP del Prat puguin participar en assajos clínics.
Què t'aporta professionalment i personalment estar a la unitat?
Personalment, m'aporta una altra manera de treballar. Professionalment, aporta metodologia i currículum.