José Luís Ballvé és metge de família a l’EAP Florida Nord i fa 14 anys que aplica la maniobra d’Epley per tractar els pacients que arriben a la seva consulta amb vertigen posicional benigne. Sent coneixedor dels bons resultats d’aquesta tècnica, aposta perquè es pugui aplicar la maniobra a tota l’atenció primària. Precisament, en això treballen des del grup de recerca VERTAP de l’IDIAPJGol, del qual Ballvé n’és investigador principal, i que ha engegat una campanya de recaptació de diners per finançar una aplicació mòbil que ajudi els professionals a l’hora de realitzar la maniobra d’Epley.
En què consisteix l’app que heu dissenyat?
Davant d’un cas de vertigen, l’aplicació mòbil guia el professional pas a pas. L’ajuda a concloure si és un diagnòstic de vertigen posicional benigne i, en cas de ser positiu, l’indica amb un vídeo de 30 segons com fer la maniobra d’Epley, la qual aconsegueix curar els símptomes en la majoria de les persones afectades.
Com s’assegura que el diagnòstic de l’app NYSTAVERT és correcte?
Hem dissenyat un dispositiu que permet gravar amb un mòbil el moviment que fan els ulls del pacient quan pateix els símptomes. El vídeo es pot emmagatzemar ja sigui per visualitzar-les repetidament o consultar el cas amb un altre professional o especialista. A més, l’app també mostra com practicar la maniobra Dix-Hallpike per provocar els símptomes del vertigen, fet necessari per poder observar i diagnosticar correctament l’origen de la malaltia.
Per què creieu que pot ser útil una eina com aquesta a les consultes d’atenció primària?
Molts metges fan una cosa important i necessària que és descartar que el pacient que arriba amb símptomes de marejos no té un ictus, un tumor, esclerosis múltiple o un altre tipus de malaltia greu. Un cop descartat això, els donen un tractament per alleugerir els símptomes però nosaltres el que diem és que cal fer un pas més enllà perquè bona part dels pacients amb vertigen posicional benigne, que és la causa principal del vertigen, poden superar el malestar gràcies a la maniobra d’Epley, que triga dos minuts a fer-se.
“Quan has fet unes quantes és com anar en bicicleta. El més important és que quan comences a fer-ho, els pacients milloren de manera espectacular i això també genera satisfacció al metge.”
Si és tan efectiva, per què no s’aplica ja de manera generalitzada?
Hem fet formacions a més de mil professionals de Catalunya però des de l’estudi VERTAP, fet a la regió Metropolitana Sud, veiem que això no es tradueix directament en la pràctica regular i constant d’aquestes maniobres: la de Dix-Hallpike per al diagnòstic i la d’Epley per a tractar vertigen posicional benigne.
Els arguments d’alguns metges són que no recorden bé com es fa la maniobra, que el pacient ho passa malament perquè primer cal provocar-li els símptomes –però són només 30 segons i després soluciona el problema-, i també en algun cas diuen que no els ha funcionat. És cert que no es resolen el 100 % dels casos però en el 70 % el vertigen desapareix en tan sols una visita i en el 90 % en dues consultes.
Per tot plegat, hem dissenyat l’app NYSTAVERT per a què el professional se senti acompanyat i segur quan li arriba un pacient d’aquest tipus. Però perquè sigui una realitat necessitem finançament i per això hem engegat una campanya de recaptació de diners amb la fundació Mi grano de arena.
Mentre NYSTAVERT no és una realitat, què li recomanes als professionals interessats en solucionar el vertigen posicional benigne?
Primer de tot, cal fer un curs d’actualització que des del grup de recerca hem dissenyat i que està gestionat per la Societat Catalana de Metges de Família. Al curs veuran vuit casos clínics i no només de vertigen posicional benigne ja que és important tenir una perspectiva general.
Quan has fet unes quantes (maniobres) és com anar en bicicleta. El més important és que quan comences a fer-ho, els pacients milloren de manera espectacular i això també genera satisfacció al metge.
“Molts pacients estan patint de manera innecessària, ja que el vertigen posicional benigne els invalida i els impedeix fer vida normal”
Per tant, probablement a la que es decideixin a fer-ho tindran bons resultats i segurament tindran ganes d’aprendre altres maniobres per poder cobrir un ventall més ampli de diagnòstics i de tractaments de tot el que és el vertigen posicional. L’app NYSTAVERT també tindrà instruccions de com fer la resta de maniobres tant de diagnòstic com de tractament.
Aquests pacients poden tornar a patir el vertigen posicional benigne?
En l'experiència acumulada sí que veiem que la meitat dels pacients al llarg de la seva vida ho tornen a patir, però aleshores venen a la consulta, repetim la maniobra i es recuperen. A vegades, hi ha gent a qui costa més resoldre’ls el problema però són una minoria i existeixen uns criteris de derivació per reconduir-los a un altre especialista.
La majoria de les persones es curen amb aquesta tècnica i d’aquí la nostra energia per seguir treballant en això perquè veiem que molts pacients estan patint de manera innecessària, ja que el vertigen posicional benigne els invalida i els impedeix fer vida normal.