Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’afecció posterior a la COVID-19 es defineix com la malaltia que contrauen persones amb antecedents d’infecció probable o confirmada pel SARS-CoV-2, normalment en els tres mesos següents a l’inici de la COVID-19, amb símptomes i efectes que duren almenys dos mesos i que no es poden atribuir a un diagnòstic alternatiu. Els símptomes comuns inclouen, entre d’altres, fatiga, dificultat per respirar i disfunció cognitiva, i generalment tenen un impacte en l’activitat diària de les persones. Els símptomes poden ser de nova aparició després de la recuperació inicial d’un episodi agut de COVID-19 o bé persistir des de la fase aguda, i poden fluctuar en el temps.
L’abril de 2023 el grup de treball post-covid de l’Atenció Primària Metropolitana Sud crea la ruta d'atenció a pacients amb simptomatologia persistent de COVID-19. Aquest grup està format per 11 professionals assistencials del territori i es crea amb els següents objectius:
- Garantir l’atenció integral per a les persones amb simptomatologia persistent de COVID-19.
- Homogeneïtzar els criteris d´actuació en la pràctica clínica dels professionals que donen atenció a aquests pacients.
- Posicionar els equips d'atenció primària com a referents en aquest problema de salut.
- Emetre recomanacions sobre l'estudi i els criteris de consulta amb altres nivells assistencials de manera consensuada.
- Aprofitar les sinergies creades per tots els professionals del sistema de salut i el Col·lectiu d'Afectades i Afectats Persistents per la COVID-19 per millorar l'estratègia d'atenció a les persones que pateixen símptomes persistents.
- Vetllar per l'eficiència dels recursos emprats i la sostenibilitat del sistema sanitari en el seu maneig.
Per tal d’avançar en l’acompliment d’aquests objectius, es posa en marxa la ruta assistencial d´atenció a la COVID-19 persistent:
Aquesta ruta descriu la seqüència d’activitats estructurades multidisciplinàries que donen resposta pràctica a l'atenció d'aquests pacients al nostre i es basa en la coordinació de tots els dispositius implicats facilitant-ne les transicions entre nivells d’atenció i entre proveïdors.
Davant la sospita o un diagnòstic confirmat el pacient consulta al seu EAP i s’inclou en la ruta assistencial, el seu professional de medicina o infermeria de referència valora el cas i si ho necessita pot consultar al grup de treball.
El grup de treball es reuneix amb periodicitat mensual, valora els casos de manera individual basant-se en la Guia clínica per a l'atenció de les persones amb símptomes persistents de COVID-19 i en la pròpia experiència. De manera consensuada el grup decideix, o bé derivar per presentar a la Unitat Funcional Multidisciplinar Post-COVID-19, o bé redirigir als professionals d'atenció primària amb les indicacions de consens a les que ha arribat un cop discutit els casos. Sempre es deixa anotada la decisió consensuada a la història clínica del pacient.
La Unitat Funcional Multidisciplinar Post-COVID-19 de la que el grup de treball forma part integral, juntament amb la resta de professionals de diferents serveis de l'Hospital Universitari de Bellvitge, també es reuneix amb periodicitat mensual i valora els casos i decideix de manera consensuada l'actuació deixant les recomanacions a la HC i donant resposta al professional consultor a través de l'adreça electrònica gruptreballpostcovid19.apms.ics@gencat.cat.
Què hem fet per a la implementació d'aquesta nova ruta?
- Webinar informatiu a tots els professionals del territori al març 2023 (Seminari web | Presentació).
- Difusió de la ruta als en els comitès de direcció de cada SAP.
- Procediment de la ruta assistencial al gestor documental i al manual de derivacions.
- Informació de contacte amb el grup de treball i difusió de la ruta a través del salvapantalles.
- Formació en cribratge neurocognitiu breu per a pacients amb COVID-19 persistents i alteracions cognitives Infermers/es i Referents de Benestar Emocional dels EAP de la DAP Metropolitana sud.
- Formació - Intervenció cognitiva bàsica per a pacients amb COVID-19 persistents i alteracions cognitives als Referents de Benestar Emocional dels EAPs de la DAP Metropolitana sud.
- Reunions periòdiques amb els portaveus de la plataforma d'afectades i afectats de COVID-19 persistent per detectar necessitats i valorar propostes de millora.
- Cartells informatius als EAP per donar a conèixer a la població aquest recurs.
- Participació del grup en l'informe de la situació actual de la COVID-19 persistent a Catalunya.
- Càrrega estimada, recursos assistencials, experiències internacionals i àrees d’incertesa.