La jornada Prevenció de la Violència Obstètrica a l’ICS es va celebrar a l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) amb assistents de l’atenció primària de l’àmbit Metropolitana Sud, de l’HUB i de l’Hospital de Viladecans.
Amb la intenció d’ajudar al conjunt de professionals sanitaris a identificar situacions de violència obstètrica, l’Institut Català de la Salut (ICS) va organitzar el passat 22 de novembre una jornada basada en la recreació de situacions reals que poden ocórrer en una consulta mèdica i que van ser representades i teatralitzades per cooperativa Nus Teatre.
Sota el nom Prevenció de al Violència Obstètrica a l’ICS, la jornada es va allargar dues hores i va tenir lloc a l’Hospital Universitari de Bellvitge. L’acció formativa estava dirigida a professionals sanitaris i sanitàries de l’atenció primària, de l’HUB i de l’Hospital de Viladecans (HV) amb els objectius específics de sensibilitzar-los sobre aquest tipus de violència masclista, capacitar-los per actuar davant d’aquestes situacions i identificar recursos per erradicar la violència obstètrica.
A banda de les representacions teatrals de Nus Teatre, la jornada va estar conduïda per la llevadora i supervisora d’infermeria d’Urgències de la dona i de CCEE d’Obstetrícia de l’Hospital Vall d’Hebron, Vanessa Bueno, i pel metge psiquiatra del programa de salut mental perinatal del Vall d’Hebron, Miguel Sandonís.
Després de la formació teatralitzada de mitja hora, les assistents havien d’expressar quines situacions havien identificat i participar en un debat per reflexionar sobre quins canvis es podrien introduir en cada cas.
La teatralització, com a mecanisme de formació
No és la primera vegada que des de l'ICS s'impulsa la formació de professionals en matèria de violències masclistes a través de tècniques com el teatre. L'any 2023 es van fer tallers als Centres d'Atenció Primària del territori Metropolitana Sud per aprendre a identificar casos de risc. En aquesta ocasió, també es va aplicar la gamificació a través d'ulleres de realitat virtual.