En la trobada anual amb professionals de tots els servies implicats en la donació i el trasplantament d’òrgans i teixits de l’Hospital de Bellvitge (HUB) es va fer balanç de l’activitat en 2024 i es van presentar els objectius i projectes que s’estan desenvolupant aquest 2025. La reunió es va portar a terme el passat 20 de març.
Després de la benvinguda del Dr. Gabriel Moreno, director del Programa de Trasplantament de l’HUB, va transmetre la preocupació per la situació actual de la disminució dels donants, sobretot a causa de l‘increment de les negatives familiars, i per l’augment de les comorbiditats dels pacients. “En conjunt això requereix molt mes esforç per arribar al numero de donants que estem acostumats”, va subratllar. Tot allò replanteja les dimensions del programa de donació i trasplantaments del hospital. S’han proposat algunes estratègies per assolir els objectius, incidint especialment en la conscienciació de la donació i en la transformació digital.
La Dra. Stephani Luna, de Coordinació de Trasplantaments, va realitzar un balanç de la donació d’òrgans en 2024, en que es van registrar un total de 54 donants. Aquesta xifra només va ser superada per l’Hospital Clínic i Vall d’Hebron.
Carme Vidal, infermera coordinadora de trasplantaments, va presentar les dades de la donació de teixits en 2024, any en que l’HUB va tornar a ser, per tercer any consecutiu, el centre català amb més activitat, amb un total de 368 donants. Gràcies a ells gairebé 530 persones van veure millorada la seva qualitat de vida amb teixits de diferents tipus (ocular, cutani, ossi tendinós, valvular, vascular i vàlvules de viu).
Cal destacar que l’HUB ha iniciat una col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) en la donació de teixits. Aquesta col·laboració ha contribuït a que l’ICO hagi passat de 2 donants de teixit ocular el 2023 a tenir mes de 50 donacions de còrnies l’any passat. El programa de donació de teixits, liderat per l’equip infermer de Coordinació de Trasplantaments, va implementar fa només 6 anys un model innovador que implica la col·laboració interdisciplinària amb d’altres professionals de l’HUB.
Posteriorment professionals de diferents serveis i centres van presentar els resultats dels programes de trasplantament de l’HUB: renal (de cadàver i viu), a càrrec del Dr. Edoardo Melilli; cardíac, que va detallar el Dr. José González Costello; de fetge, que va presentar la Dra. Laura Lladó, directora del Programa de Trasplantament Hepàtic, i per últim, de còrnia, a càrrec de la Dra. Noemí Barnils, del Servei d’Oftalmologia.
L’any 2024 un de cada cinc trasplantaments d’òrgans realitzat a Catalunya es va dur a terme a l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB). Es van fer un total de 285 trasplantaments d’òrgans en adults al centre. Va ser l’hospital català on es van fer més trasplantaments de ronyó, 205, i cardíacs, un total de 27, un rècord a l’hospital. Cal destacar també que 48 dels trasplantaments renals van ser provinents de donants vius, el que suposa la xifra més alta de tot l’Estat. A més, es van dur a terme 53 trasplantaments de fetge.
A aquestes presentacions es van afegir la del Dr. Alberto Mussetti, del Servei d’Hematologia de l’ICO, sobre el programa de trasplantament de progenitors i teràpies avançades; i la del Dr. Oriol Bermejo, del Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora, sobre una de les fites assolides per l’HUB en 2024: el primer trasplantament facial al món procedent d’una donació de cor en asistòlia controlada.