L’Hospital de Bellvitge arriba a 50 vaginoplàsties, una operació que ja realitza amb cirurgia robòtica

-

L’equip multidisciplinari de la Unitat de Cirurgia Trans ha estat el primer d’Europa en practicar aquesta intervenció quirúrgica de reassignació de gènere amb el robot Da Vinci el febrer de 2022.

La Unitat Funcional de Cirurgia Transgènere de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) és un model únic a l'Estat. Formada per professionals dels serveis d'Urologia, Ginecologia i Cirurgia Plàstica i Reparadora, a més d'una infermera referent, aquesta unitat ja ha operat cinquanta persones en els tres primers anys.

El setembre de 2019, l'HUB va realitzar les dues primeres cirurgies de canvi de sexe. Actualment, la unitat d'experts multidisciplinaris responsable d'aquestes intervencions duu a terme una mitja de 20 procediments de genitoplàstia feminitzant a l'any.

Des que va començar aquest programa de cirurgia genital complexa, la gran majoria de les intervencions s'han dut a terme per via perineal, mitjançant la tècnica coneguda com a vaginoplàstia per inversió peniana. Precisament, aquest 2022 l'equip de la unitat ha fet la primera cirurgia de reassignació de sexe robòtica d'Europa.

Aquesta nova tècnica quirúrgica de vaginoplàstia robòtica amb flap, desenvolupada als Estats Units, redueix el temps de la intervenció i el risc de complicacions. Consisteix a utilitzar el peritoneu com a recobriment de gran part del canal vaginal.

"Com a equip, ens hem apropat a centres amb major experiència per aprendre. Alguns dels especialistes de l'HUB hem visitat hospitals de França, Bèlgica i els Estats Units", ha explicat la Dra. Begoña Etcheverry, del Servei d'Urologia de l'HUB, qui va realitzar una estada de dos mesos al NYU Langone Hospital de Nova York amb l'equip de l'uròleg Dr. Lee C. Zhao i la cirurgiana plàstica Dra. Rachel Bluebond-Langner, dos dels impulsors i líders mundials de la tècnica. "De fet, els primers procediments duts a terme al nostre hospital s'han beneficiat de la col·laboració de professionals amb àmplia experiència en aquest camp", ha afegit la Dra. Etcheverry.

Bellvitge és un dels hospitals designats pel Servei Català de la Salut com a centre de referència per a l'atenció quirúrgica a les persones transgènere, junt amb l'Hospital Clínic de Barcelona i a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, amb una llista única per a aquestes intervencions.