Metges de Bellvitge descriuen un cas de fístula entre aorta i duodè possiblement relacionat amb la Covid-19

-

Especialistes del Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’Hospital Universitari de Bellvitge, en col·laboració amb especialistes del Servei de Cirurgia General i Digestiva han identificat per primera vegada un cas molt infreqüent de fístula entre aorta i duodè com una possible complicació de la Covid-19 o els seus tractaments.
 

El pacient, de 72 anys d’edat, va arribar a l’hospital amb una hemorràgia digestiva dues setmanes després d’haver superar una infecció greu per Covid-19. Se li va diagnosticar d’una dilatació de l’aorta amb intíma relació amb l’intestí, suggerint una fístula aortoentèrica primària, problema consistent en la formació d’una comunicació entre l’artèria aorta i el tub digestiu, en aquest cas el duodè. El tractament va exigir una intervenció quirúrgica complexa que es va resoldre amb èxit.
 
La infreqüència d’aquest afecció (0,007 casos per milió d’habitants) i el fet que coincidís amb una infecció greu pel nou virus fa pensar en un vincle entre ambdues condicions. Se sap que el SARS-CoV-2 pot danyar l’intestí prim, i també que alguns dels tractaments contra aquesta infecció tenen com a possibles efectes secundaris les úlceres gastrointestinals, de forma que una possible úlcera podria haver desencadenat la formació de la fístula en un pacient amb l’aorta debilitada.
 
“Casos com aquest ens han de fer redoblar la prudència en l’administració de qualsevol tractament, ja que veiem que poden aparèixer efectes secundaris greus quan hi ha condicions subjacents insospitades”, adverteix Albert González Sagredo, de l’equip de cirurgia vascular.
 
El cas es descriu a l’article COVID-19 and aortoenteric fistula, publicat a Revista Española de Enfermedades Digestivas. Els autors de l’estudi són els doctors Albert González Sagredo, Elena Iborra, Carolina Herranz, Juli Busquets, Teresa López Sobrino i Ramon Vila.
 

  • Membres del grup de recerca