L’Hospital de Bellvitge impulsa un projecte pioner a Catalunya per a la reutilització de catèters d’electrofisiologia

- Innovació

Els catèters són reprocessats per tornar a utilitzar-se amb totes les garanties de seguretat per a pacients i professionals

Es tracta d’un exemple de transició cap a l’economia circular en el món sanitari, que redueix l’impacte ambiental d’aquests dispositius i reforça la gestió eficient dels recursos

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha posat en marxa el primer circuit de reprocessament circular de catèters d’electrofisiologia a Catalunya. D’aquesta forma, d’una banda l’HUB recollirà part dels catèters que utilitza perquè siguin reprocessats i, de l’altra adquirirà catèters reprocessats per utilitzar-los de nou.

L’hospital consumeix anualment entre 1.500 i 2.000 catèters en diferents procediments electrofisiològics, com ara les ablacions per tractar les arrítmies. Fins a un 30% d’aquests dispositius poden entrar en el circuit de recollida i adquisició de catèters reprocessats impulsat per l’HUB.

Tot i que constitueix una experiència pionera als hospitals públics de Catalunya, a d’altres països europeus es tracta d’un procediment habitual. A Alemanya, per exemple, entre un 20% i un 25% dels catèters que s’utilitzen són reprocessats. Gràcies a tot un sistema de neteja i esterilització i fins a una vintena de tests mecànics, microbiològics i visuals, entre d’altres, el resultat final és un catèter amb les mateixes garanties, funcionalitats i marcatge CE d’un de nou, i que per tant torna al circuit d’aprovisionament dels centres hospitalaris.

La iniciativa ha estat possible gràcies a l’acord de l’HUB amb Arrhytnet-Vanguard, l’unica empresa europea especialitzada en el reprocessament de dispositius mèdics d’un sol ús. L’HUB porta a terme la recollida dels seus catèters una vegada utilitzats i posteriorment l’empresa s’encarrega de tot el procediment i d’incorporar al circuit de distribució tots els catèters que superen un seguit d’exhaustives comprovacions de seguretat i funcionalitat. D’aquesta forma, la iniciativa d’economia circular s’inicia i finalitza en l’HUB, ja que els catèters reprocessats s’afegeixen al seu subministrament habitual. En el projecte s’ha implicat amb èxit infermeria i les tècniques en Cures Auxiliars d’Infermeria del servei, que han de preparar els catèters d’una forma específica per ser tractats, a més del servei de compres i gestió de residus.

Aquesta acció consolida l’Hospital de Bellvitge com a referent en la transició cap a l’economia circular en l’àmbit sanitari, integrant tot el cicle de compra i devolució dels materials. Tal i com explica el Dr. Ignasi Anguera, director de la Unitat d’Electrofisiologia i Arrítmies del Servei de Cardiologia de l’HUB, que ha impulsat el projecte, “no només contribueix a la sostenibilitat mediambiental, sinó que també fomenta una gestió responsable i eficient dels recursos, alineada amb els objectius globals de reducció de residus i emissions”. La iniciativa permet reduir la dependència de recursos naturals i disminuir un 50% la petjada de carboni i un 28% l’ús de matèries primeres associades als catèters.

S’estima que anualment es porten a terme unes 600.000 ablacions amb catèters de radiofreqüència a tot el món, el que traduït a magnituds d’emissions suposa 125 tones d’emissions diàries de CO2, l’equivalent a 700.000 kilòmetres recorreguts en cotxe cada dia. El projecte innovador per al reprocessament dels catèter posa en relleu el compromís de l’hospital amb la sostenibilitat i la responsabilitat social, marcant un precedent per a la resta del sistema sanitari català.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: