La Dra. Núria Lloberas recull a la Reial Acadèmia de Medicina el premi a la millor recerca en trasplantament

- Certificacions

La Dra. Núria Lloberas, farmacòloga del Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, investigadora de l’IDIBELL i professora associada de la UB, va recollir ahir en un acte a la seu de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya el premi a la millor recerca en trasplantament de 2023 que li va concedir la Fundació Catalana de Trasplantament.

El lliurament es va fer en el marc d’una sessió extraordinària de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya dedicada a aquest premi, que va presidir el vicepresident d’aquesta institució, el Dr. Miquel Vilardell. Al costat del Dr. Vilardell, la Dra. Laura Lladó presidenta de la Fundació Catalana de Trasplantament i cap de la Unitat de Trasplantament Hepàtic de l’Hospital Universitari de Bellvitge, va fer la presentació de la premiada.

Aquesta és la segona ocasió en què la Dra. Núria Lloberas rep aquest guardó, el qual reconeix el primer autor de l’article científic amb més impacte de l’any en l’àmbit del trasplantament. L’article pel qual s’ha atorgat el premi és “A prospective controlled, randomized clinical trial of kidney transplant recipients developed personalized tacrolimus dosing using model-based bayesan prediction”, i va ser publicat a Kidney International.

Aquest treball de recerca ha demostrat l’eficàcia d’un sistema que adapta les dosis de l’immunosupressor tacrolimus a les característiques individuals de cada persona trasplantada. D’aquesta manera, s’ha fet el primer pas cap al desplegament de la medicina personalitzada i de precisió en trasplantament renal.

La ponència central de l’acte va anar a càrrec de la mateixa Dra. Lloberas, la qual va presentar els resultats i les implicacions d’aquest important estudi. A més de Lloberas, han participat en el treball diversos metges especialistes del Servei de Nefrologia de l’Hospital de Bellvitge, que dirigeix el Dr. Josep M. Cruzado, amb el suport de l’Àrea de Bioquímica del Laboratori Clínic Territorial i de la Unitat de Biofarmàcia i Farmacocinètica de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona.

Podeu veure el vídeo de la sessió aquí: https://www.youtube.com/watch?v=FcDhLyL1_o4