Joves de tot Catalunya estudiaran a l’Hospital de Bellvitge la influència de la nutrició en la salut

-

El curs, que comença el dissabte 19 de gener, forma part del programa “Bojos per la ciència” de la Fundació Catalunya La Pedrera. Hi participen prop de 30 estudiants de batxillerat d’entre 16 i 17 anys.

Conèixer la recerca en l’àmbit de la nutrició i la dietètica així com les patologies associades i fer créixer les vocacions científiques entre els joves són els principals objectius del curs que es posa en marxa el proper dissabte a l’Hospital Universitari de Bellvitge. El de nutrició és un dels tres nous cursos que s’incorporen aquest any a la 7a edició del programa “Bojos per la ciència”.

El curs de Nutrició està desenvolupat i serà impartit per professionals de l’Hospital Universitari de Bellvitge i la Fundació Alícia (Món Sant Benet), que  acolliran les 14 sessions (totes en dissabte, fins al mes de novembre) que l’integren. Des de l’HUB, hi participaran els Serveis de Psiquiatria, Endocrinologia, Medicina Interna i les seves Unitats de Trastorns de l’Alimentació, Nutrició-Dietètica i Risc Cardiovascular. En el decurs de les sessions teoricopràctiques els estudiants coneixeran de ben a prop la recerca en les principals àrees de la nutrició humana, com ara l’obesitat; la desnutrició; els trastorns alimentaris; els processos d’avaluació psicològica, sensorial i neurofisiològica, processos cognitius i xarxes neuronals implicades, així com les alternatives terapèutiques i de prevenció, entre d’altres temes.

Segons el Dr. Fernando Fernández Aranda, coordinador del curs, la iniciativa pretén “apropar els estudiants a la recerca de la nutrició i la dietètica humana, incidint en problemàtiques concretes; que coneguin el funcionament dels centres de recerca i que puguin experimentar amb les eines d’avaluació de trastorns de la conducta alimentària o l’obesitat, per exemple”.

En el decurs de la primera sessió es presentarà als estudiants el programa docent del curs així com l’activitat clínica, acadèmica i de recerca que es duu a terme a l’Hospital Universitari de Bellvitge, tot visitant les diferents unitats i serveis del centre hospitalari.

La setena edició del programa “Bojos per la ciència” compta amb un total de 282 participants (un 56,6 % noies) de tot Catalunya, que han estat escollits entre les 802 inscripcions presentades. Els nois i noies seguiran algun dels 11 cursos de tots els àmbits científics que integren el programa d’aquest any, al qual s’han incorporat la supercomputació, la medicina i la nutrició. El programa “Bojos per la Ciència” forma part dels projectes que fa la Fundació Catalunya La Pedrera per fomentar les vocacions científiques entre els joves.

El propòsit del programa és donar l’oportunitat a estudiants de batxillerat, amb un especial interès per les ciències, d’aprofundir en la teoria i els mètodes científics amb la col·laboració de centres de recerca i institucions d’excel·lència internacional de tot Catalunya. En aquests centres, els alumnes tenen l’oportunitat de conèixer i treballar amb investigadors de primer ordre. Alhora, aquesta activitat compta amb el suport i la participació d’investigadors, que són membres de l’ Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i dels Centres d’Investigació Biomèdica en Xarxa de l’Institut de Salut Carlos III (CIBERobn, CIBERdem i CIBERSAM).