Debat europeu sobre imatge corporal i TCA

- Formació

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Lluita contra els Trastorns de la Conducta Alimentària (30 de novembre), l'Hospital Universitari de Bellvitge i el Campus de la UB han organitzat una taula rodona sobre la imatge corporal i la seva relació amb el TCA. El col·loqui s’ha plantejat des d'una perspectiva àmplia, amb la consideració tant de factors socioculturals i clínics com la pressió que exerceixen la publicitat i la indústria de la moda.

L’acte impulsat per la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària de l’HUB ha gaudit d’un debat plural, amb la contribució d'experts diversos sobre el tema, des de la filosofia o la clínica fins al món de la moda. Com a part d’una col·laboració estable entre el HUB-Universitat de Barcelona i la Universitat de Semmelweis, de Budapest, han intervingut el Dr. Fernando Fernández-Aranda, cap de la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària de l’HUB, Nikolett Bogár, investigadora hongaresa i model de moda internacional, i Gábor Csepregi, filòsof hongarès i assessor acadèmic del Mathias Corvinus Collegium de Budapest. A més, la moderació ha anat a càrrec de la Dra. Susana Jiménez, cap de la Unitat de Psicologia Clínica de l’HUB.

“Cal centrar-se en allò que es pot controlar, és la manera d’estar més satisfeta amb tu mateixa”, ha reflexionat Bogár, coautora de “The Fashion Industry and Eating Disorders” i testimoni dels excessos del món de la moda. En la mateixa línia, el Dr. Fernández-Aranda ha apel·lat a “ser feliç amb un mateix”. Un dels moments més interessants del debat s’ha produït arran d’una pregunta sobre l’impacte de la intel·ligència artificial al TCA. Nikolett Bogár ha alertat que la indústria de la moda està generant cossos artificials mitjançant aquesta tecnologia: “Si no es posa solució serà un problema molt greu, perquè els cossos ni tan sols són reals però igualment poden originar complexos”, ha conclòs la investigadora hongaresa.

La resta del debat s’ha centrat en la influència dels factors ambientals i socials en la insatisfacció amb la pròpia imatge, la responsabilitat de la indústria de la moda en els cànons estètics actuals i la importància de la família, els valors i els objectius vitals tant en la prevenció com en la recuperació d’aquests trastorns. Tot això des d’una perspectiva dels països del primer món, on darrerament s'han experimentat les majors incidències de Trastorns de la Conducta Alimentària.

A més, durant el matí del Dia Internacional de la Lluita contra els Trastorns de la Conducta Alimentària, els participants del col·loqui han realitzat una visita institucional al Consolat General d’Hongria a Barcelona, on els ha rebut el Cònsol General hongarès, l’Honorable Sr. Balázs Taróczy.

 

edit-webform-itemsedit-actions--2

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: