El Servei de Medicina Nuclear-PET es reforça amb una gammacàmera SPECT-TC digital amb dotze detectors CZT digitals, la primera del seu tipus a l’Estat.
Formarà part del Centre d’Alta Precisió Diagnòstica juntament amb el primer PET/RM assistencial de la sanitat pública catalana.
Permetrà diagnosticar amb més precisió gràcies a una excel·lent millora en la qualitat de la imatge, que es deu a l’augment de la resolució i la sensibilitat, a més de la captació d’imatges en 3D
El Servei de Medicina Nuclear-PET de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha incorporat una gammacàmera única a Espanya al seu arsenal de diagnòstic per la imatge. Aquest nou dispositiu permetrà avançar en l’assistència i en la recerca en l’àmbit de la oncologia, especialment en la teragnosi, però també en la patologia no oncològica com els estudis cerebrals de trastorns del moviment i la patologia infecciosa. La teragnosi aborda el tractament dirigit per la imatge, un camp que ha obert noves esperances en oncologia i amb resultats prometedors en càncers neuroendocrins o de pròstata amb metàstasi.
L’equipament tecnològic en qüestió, adquirit gràcies als fons Next Generation (inversió C18.I1) de la Unió Europea, és una gammacàmera SPECT/CT (Veriton-CT) amb dotze detectors CZT digitals. Aquests sensors, amb la tecnologia més avançada que existeix actualment, permeten envoltar el cos del pacient i ajustar-los a una posició òptima amb una precisió mil·limètrica. A més, compta amb escàner digital híbrid 3D.
“La millora en la resolució de la imatge i el fet de poder treballar amb imatges en tres dimensions ens permetrà ser més precisos en el diagnòstic”, segons la Dra. Montse Cortés, coordinadora de Medicina Nuclear-PET (IDI) de l’HUB. “També ens permetrà dissenyar tractaments personalitzats amb radioteràpia molecular”, afegeix.
A més de l’impacte en el diagnòstic, la millor qualitat d’imatge d’aquest equipament pioner reduirà el temps d’adquisició de l’estudi i la dosi de radiofàrmac. Ambdues són millores substancials per al pacient, ja que impliquen menys temps d’espera i menor radiació.
El dispositiu funcionarà a ple rendiment amb una càrrega assistencial de més de 3.500 estudis cada any. Aquest equipament híbrid de medicina nuclear és el primer del seu tipus que s’instal·la a Espanya.
Bellvitge, referència a Europa en teragnosi i dosimetria
La teragnosi és una estratègia de tractament que combina la teràpia amb el diagnòstic, i es considera present i futur de la Medicina Nuclear. A partir de les imatges moleculars que es poden obtenir a partir de les gammagrafies, es podran desenvolupar tractaments que permetin dirigir-se directament les cèl·lules tumorals, respectant el teixit sa.
La base per a la teragnosi es troba en poder disposar d’imatges que permetin marcar bé el tractament a realitzar i disposar d’aquestes mateixes imatges per al diagnòstic. Amb aquestes imatges i la informació genètica, es podran desenvolupar assajos i noves teràpies dirigides amb un benefici-risc adequat pels pacients. De fet, és un pas endavant cap a la medicina personalitzada i de precisió.
La nova gammacàmera de l’HUB permet obtenir imatges que ofereixen paràmetres quantitatius. “Podrem correlacionar la captació de les lesions amb el valor pronòstic i resultat final”, ha explicat Gabriel Reynés, radiofísic de l’ICO que col·labora amb el Servei de Medicina Nuclear de l’HUB. “Serà una base molt important per dur a terme investigació al Campus Bellvitge i afinar encara més la resposta als tractaments dels pacients en procés oncològic en un futur”, ha assegurat l’especialista.
Recentment, l’equip del servei de Medicina Nuclear de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha rebut una beca de la Societat Espanyola de Medicina Nuclear i Imatge Molecular (SEMNIM) per fer estudis de dosimetria, una disciplina que mesura la quantitat de radiofàrmac que es deposita a les lesions tumorals dels pacients oncològics.
“La nova gammacàmera farà possible que puguem personalitzar encara més les teràpies: a més de conèixer amb precisió la dosi que arriba a les lesions tumorals, en un futur podrem calcular la quantitat de radiofàrmac que reben els teixits sans i modular el tractament”, ha puntualitzat.
De fet, l’HUB és centre referent reclutador de pacients i d’assajos a Europa i Espanya en Luteci-PSMA, un radiofàrmac que milloraria la supervivència de persones amb càncer de pròstata avançat.
Un nou paradigma en el diagnòstic per la imatge
Bellvitge disposarà d’un Centre d’Alta Precisió Diagnòstica amb la instal·lació del primer equipament PET/RM assistencial d’Espanya. Aquest equipament aplega les dues eines de diagnòstic per la imatge més potents actualment: la tomografia per emissió de positrons i la ressonància magnètica. Donarà servei a tot el sistema públic català, generant cartera única. El centre s’inaugurarà al tercer trimestre d’aquest 2022.
La nova gammacàmera complementa el Centre d’Alta Precisió Diagnòstica de l’HUB, que vol generar un nou paradigma en el diagnòstic per la imatge i la medicina nuclear, prenent com a eix vertebrador l’experiència del pacient. La posada en marxa de la PET/RM serà possible gràcies a la col·laboració filantròpica de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu i convertirà l’Hospital de Bellvitge en un centre de referència per al sud d’Europa en la utilització d’equips PET/RM.
L’HUB compta amb una important expertesa acumulada en el camp del diagnòstic per la imatge. Va ser el primer centre públic a disposar d’un equip PET/TC i és l’hospital que realitza més proves diagnòstiques de PET/TC de tot Espanya.