Impulsat pel Dr. Jordi Ponce, cap de Ginecologia de l’Hospital de Bellvitge, el congrés de la Societat Europea d’Oncologia Ginecològica (ESGO) se celebra del 7 al 10 de març al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB).
Més de 2.800 especialistes d’arreu del món es reuniran a la Ciutat Comtal per compartir els darrers desenvolupaments clínics i científics en oncologia ginecològica.
La convenció destaca també per la transmissió en directe de tres cirurgies, realitzades amb tècniques diferents, que es practicaran de forma simultània a l’Hospital Universitari de Bellvitge.
La trobada més rellevant del món en càncer ginecològic se celebrarà a Barcelona del 07 al 10 de març i concentrarà més de 2.800 professionals d’arreu del planeta. El congrés global permetrà conèixer els últims desenvolupaments clínics i científics en oncologia ginecològica, amb més de 50 sessions impartides per reconeguts experts internacionals en recerca, tractaments i cures. La convenció es farà al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), l’organitza la Societat Europea d’Oncologia Ginecològica (ESGO) amb l’impuls del Dr. Jordi Ponce, president del congrés i Cap de Ginecologia de l’Hospital de Bellvitge, i serà la primera vegada que aquesta reconeguda trobada es duu a terme a l’Estat espanyol.
Un dels plats forts del congrés serà la triple cirurgia en directe del 8 de març, transmesa de forma simultània des de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Seran tres intervencions amb diferents tècniques (laparoscòpia, laparotomia i cirurgia robòtica) i complementades amb els comentaris d’experts a l’auditori. El Dr. Ponce, que realitzarà la cirurgia robòtica, considera que l’ESGO d’enguany és “una gran oportunitat per mostrar al món el potencial en ginecologia oncològica del nostre sistema públic de salut, així com la seva capacitat per introduir tècniques innovadores com la cirurgia robòtica”.
El Servei de Ginecologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) va iniciar l’activitat de cirurgia robòtica l’any 2009, i el 2023 va ser el primer de l’Estat espanyol a superar les mil cirurgies ginecològiques amb robot. “A l’Hospital de Bellvitge vam fer una aposta ferma per aquesta tecnologia quan a la resta d’Europa encara no s’utilitzava gaire. Va ser un gran encert i ens ha permès convertir-nos en un centre experimentat i capdavanter”, sosté Ponce. Entre els procediments robòtics més habituals a l’Hospital de Bellvitge hi ha els càncers d’endometri i de coll uterí, a més d’altres indicacions més innovadores com ara alguns càncers d’ovari o recidives tumorals en diverses localitzacions. Cal destacar, a més, que l’HUB ha estat precursor en la descripció i aplicació de nous procediments robòtics, com ara la limfadenectomia aòrtica d’estadificació.
Al llarg d’aquest període, la ginecologia robòtica de Bellvitge ha tingut una important presència a nivell internacional i ha estat reconeguda amb certificacions i guardons per institucions com ara la European Society of Robotic Gyneacological Surgery, del consell de la qual forma part. “Més del 95% de les pacients intervingudes amb cirurgia robòtica reben l’alta l’endemà; es tracta sens dubte d’una tecnologia que afavoreix la ràpida recuperació i un menor índex de complicacions, gràcies a la qual cosa les pacients es poden reincorporar abans al seu medi social i laboral”, remarca el Dr. Jordi Ponce, cap del Servei de Ginecologia de l’HUB.
L’ESGO 2024 permetrà l’actualització de les guies clíniques de l’especialitat i incorporar aspectes novedosos en diagnòstic (molecular) o conceptes quirúrgics, radioterapèutics i mèdics, a més d’estratègies personalitzades des del diagnòstic. Darrerament l’abordatge quirúrgic s’ha caracteritzat pels canvis i la tendència a la individualització, propiciat tant per les característiques del tumor com per les necessitats dels pacients. La millora del coneixement sobre biologia tumoral i la implantació de nous biomarcadors han donat lloc a noves tendències de medicina personalitzada i a la selecció de pacients per a tractaments individualitzats.
El Dr. Matias-Guiu reconegut amb el premi Helga Salvesen
Un altre dels esdeveniments clau del congrés en càncer ginecològic de Barcelona serà l’entrega del prestigiós premi Helga Salvesen al Dr. Xavier Matias-Guiu, cap de Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital de Bellvitge i president electe de la Societat Europea de Patologia. El guardó l’entrega la Societat Europea d’Oncologia Ginecològica i serveix com a reconeixement a l’excel·lent tasca de la metgessa noruega Helga Salvesen, traspassada el 2016 i referent en la investigació del càncer ginecològic.
“És un gran honor rebre aquesta distinció, la Dra. Salvesen va fer aportacions molt rellevants en ginecologia i és una figura referent per mi”, apunta el Dr. Matias-Guiu. Durant la seva trajectòria, Matias-Guiu ha propiciat grans avenços en càncer d'endometri i contribucions a la investigació translacional en oncologia ginecològica. El Dr. Matias-Guiu remarca la importància dels patòlegs en la gestió multidisciplinària del càncer, especialment en el disseny d’assajos clínics que desenvolupin o investiguin una prova de biomarcadors.
Plantada d’una olivera a l’Hospital de Bellvitge:
Durant els seus congressos, la Societat Europea d’Oncologia Ginecològica (ESGO) té com a tradició plantar un arbre a la ciutat amfitriona de l’esdeveniment. A l’edició d’enguany, i en l'escenari actual d'emergència per sequera de Catalunya, s’ha optat per l’alternativa més sostenible, l’olivera, l’arbre mediterrani que s’adapta millor a les condicions ambientals. L’olivera es plantarà al jardí de l’Hospital Universitari de Bellvitge el proper 7 de març a les 8h., abans de l’inici de l’ESGO 2024.