Una nova guia internacional de consens en base a l'evidència científica seguint el mètode GRADE representa una millora en el diagnòstic i el tractament dels pacients que pateixen fibrosi pulmonar idiopàtica (FPI) i altres malalties pulmonars intersticials fibrosants progressives (totes elles malalties minoritàries respiratòries complexes i amb mal pronòstic).
Com a novetats diagnòstiques incloses a la nova guia, destaquen la introducció de la criobiòpsia transbronquial com a tècnica útil i poc invasiva en el diagnòstic de l'FPI, així com la definició i els criteris per identificar la fibrosi pulmonar progressiva.
Com a novetat terapèutica, cal destacar el primer tractament farmacològic (nintedanib) que es recomana per a fibrosi pulmonar progressiva de qualsevol tipus atès el benefici que ha demostrat en l'alentiment de la progressió del deteriorament funcional respiratori.
La Dra. Maria Molina, cap de secció del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, ha participat en l’elaboració d'aquesta nova guia de pràctica clínica internacional, que s’ha publicat aquest mes de maig a la revista American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
El document ha estat avalat per la Societat Toràcica Americana, la Societat d’Aparell Respiratori Europea, la Societat d’Aparell Respiratori Japonesa i l’Associació Llatinoamericana de Tòrax.
Les recomanacions del document actualitzen les directius prèvies, amb l’objectiu de proporcionar una base per a la presa de decisions racional i informada per part dels especialistes clínics. Per preparar-les, es va constituir comitè multidisciplinari format per experts en fibrosi pulmonar idiopàtica, experts en metodologia i representants dels pacients.