Un assaig clínic de fase II ha confirmat que la combinació de la vacuna terapèutica HTI –dissenyada a IrsiCaixa i desenvolupada per AELIX Therapeutics, recentment adquirida per Gilead Sciences, Inc.– juntament amb un fàrmac modulador del sistema immunitari, és segura i capaç de generar una resposta immunitària que millora el control del virus en absència de tractament antiretroviral en algunes persones.
Aquest estudi, publicat a la revista Nature Communications, ha estat liderat per personal investigador de la Fundació Lluita contra les Infeccions a l’Hospital Germans Trias i Pujol, IrsiCaixa i l’Hospital La Paz i realitzat per un total de 9 hospitals d’Espanya. Entre ells, hi ha col·laborat l’Hospital Universitari de Bellvitge – IDIBELL, a través d’un treball conjunt de la Unitat de VIH/ITS del Servei de Malalties Infeccioses, el Servei de Microbiologia, el Servei de Farmàcia, i la Unitat de Suport a la Recerca Clínica.
La vacuna terapèutica HTI està dissenyada per reeducar el sistema immunitari de les persones amb VIH i intentar controlar el virus sense tractament. Amb aquest estudi, es volia comprovar l’eficàcia de la vacuna en un format nou, reduint el nombre de dosis de vacuna i afegint el compost Vesatolimod, que modula el sistema immunitari.
En aquest assaig clínic, 50 persones amb VIH tractades de forma primerenca després de l’adquisició del VIH i amb càrrega viral indetectable van rebre la vacuna HTI en combinació amb Vesatolimod. Els resultats han demostrat que la combinació és segura i genera una resposta immunitària robusta contra el VIH. També es confirma el que ja s’havia observat en assajos anteriors: que la resposta immunitària generada contribueix a millorar el control del VIH quan s’interromp de forma temporal el tractament antiretroviral.
En l’assaig clínic, després de rebre la combinació de vacunes i Vesatolimod, els participants van interrompre el tractament antiretroviral sota supervisió mèdica durant un període màxim de 24 setmanes. Els resultats van mostrar que, tot i que tots els participants van presentar un repunt del virus, el 33,3% dels qui van rebre la combinació de vacuna i fàrmac immunomodulador van aconseguir mantenir la càrrega viral en nivells més ben controlats durant tot el període d’interrupció del tractament, mentre que en el grup que no va rebre la combinació, aquest percentatge va ser del 23,5%. Aquest estudi ha permès avaluar un règim de vacunació simplificat en comparació amb investigacions prèvies, obrint així noves possibilitats per al disseny de futures combinacions.