La Dra. Eugènia Santacana Juncosa, del Servei de Farmàcia de l’HUB, va defensar el 7 d’octubre la seva tesi doctoral “Optimització del tractament amb infliximab en la malaltia inflamatòria intestinal: implantació de la monitorització farmacocinètica”.
La tesi ha tingut com a directora la Dra. Núria Padullés Zamora i, com a tutora i codirectora, la Dra. Helena Colom Codina, i va obtenir la qualificació d’excel·lent cum laude.
Els anticossos monoclonals antagonistes del factor de necrosi tumoral (TNFi) han demostrat la seva eficàcia en la inducció i el manteniment de la remissió clínica en pacients amb malaltia inflamatòria intestinal, reduïnt les necessitats de tractament concomitant amb corticosteroides, el nombre d'hospitalitzacions i la necessitat d'intervenció quirúrgica. Tot i així, les dades disponibles actualment mostren que existeix una elevada variabilitat en la resposta a aquests fàrmacs; aproximadament un terç dels pacients amb malaltia inflamatòria intestinal presenten falta de resposta primària, i dels pacients que responen inicialment, fins a un 40% presenta pèrdua de resposta amb el temps. Per tant, és necessari el desenvolupament de noves estratègies que permetin minimitzar aquests problemes i optimitzar l’eficàcia dels TNFi en la pràctica clínica habitual.
La tesi doctoral ha estudiat el comportament farmacocinètic/farmacodinàmic de l'infliximab, un TNFi, i la identificació dels factors responsables de la seva variabilitat farmacocinètica, per tal d'entendre la variabilitat en la resposta clínica i optimitzar així el règim de dosificació. S’ha descrit que la individualització posològica d’infliximab mitjançant la determinació de nivells de fàrmac en sang i la immunogenicitat contribueix a optimitzar el tractament en aquest tipus de pacients, augmentant l’eficàcia, disminuint el perfil de toxicitat i millorant el perfil cost-efectivitat.
En la present tesi, s’ha avaluat externament un model farmacocinètic poblacional desenvolupat prèviament en pacients amb malaltia inflamatòria intestinal per a la individualització de la dosi d’infliximab en els pacients del nostre entorn clínic, obtenint un nivell de precisió de la predicció que permet que el model avaluat pugui ser d’utilitat per predir i dissenyar esquemes individualitzats de dosificació d’infliximab en pacients amb malaltia inflamatòria intestinal. La dosificació individualitzada d’infliximab mitjançant la metodologia Bayesiana ha donat lloc a una major proporció de pacients en remissió clínica a curt termini en la nostra cohort de pacients.
Les diferents parts del treball s’han publicat en revistes d’impacte: Therapeutic Drug Monitoring i British Journal of Clinical Pharmacology.