La Dra. Lara Pijuan i el citotècnic Oriol Gibert formen part de la Junta Executiva del congrés i del comitè organitzador.
L’Hospital de Bellvitge ha tingut una presència destacada al XIV Congrés Català de Citopatologia, celebrat els dies 4 i 5 d’abril a Sitges i organitzat per la Societat Catalana de Citopatologia, presidida per la Dra. Ivonne Vázquez de l'Hospital del Mar. Aquesta edició ha reunit prop d’un centenar de professionals per abordar els darrers avenços i desafiaments en l’àmbit de la citologia diagnòstica.
Lara Pijuan, cap de secció de Citologia del Servei d’Anatomia Patològica, hi ha participat com a presidenta sortint de la Societat Catalana de Citopatologia, i Oriol Gibert, tècnic superior especialista en anatomia patològica i citodiagnòstic (TSAPiC), n’és vocal de la Junta Executiva. Tots dos han moderat sessions i han tingut un paper actiu en l’organització del congrés.
Comunicacions orals i pòsters reconeguts
El Servei d’Anatomia Patològica de Bellvitge hi ha participat amb tres citopatòlegs, deu citotècnics i tres residents, que han presentat 3 pòsters i 2 comunicacions orals seleccionades pel comitè científic per la seva qualitat i rellevància.
Les dues comunicacions orals presentades han estat:
“Estudi cito-histològic de tumors de WARTHIN: anàlisi retrospectiva de 114 casos, a la recerca del carcinoma mucoepidermoide WARTHIN-like”, presentació a càrrec de la Dra. Judith Rodríguez, resident de 3r any.
“Implementació d’un sistema equitatiu en la codificació de citologia cervical: l’experiència de Catalunya”, presentació a càrrec de la Dra. Lara Pijuan, amb la col·laboració de la Dra. Claudia Robles (ICO) i la Dra. Carme Dinarès (Hospital Vall d’Hebron).
Debats sobre innovació i reptes en citopatologia
El programa científic ha abordat temes punters com la citologia molecular en pulmó i glàndula salival, la utilització del microscopi confocal, i les noves classificacions OMS en tumors de mama, a càrrec del prestigiós Dr. Fernando Schmitt, president de la International Academy of Cytology (IAC) i cap de la Unitat de Patologia Molecular de l’IPATIMUP (Portugal).
Una de les sessions més participatives ha estat la taula rodona sobre el nou cribratge del càncer de cèrvix, amb una visió multidisciplinària que ha inclòs la participació de citotècnics, citopatòlegs, epidemiòlegs i ginecòlegs.
Des de l’Hospital de Bellvitge, volem felicitar tot l’equip del Servei d’Anatomia Patològica per la seva aportació científica i el seu compromís amb la millora contínua de la qualitat diagnòstica.