La tesi forma part de la línia assistencial i de recerca d’identificació i tractament de la infecció tuberculosa “latent”, mesura de gran transcendència avui dia per al control i l’eliminació ulterior de la tuberculosi, i dona continuïtat a les tesis doctorals prèvies desenvolupades a la unitat en els darrers 20 anys.
Els resultats del projecte, que comprèn de l’any 2006 al 2022, posen de manifest que un procés assistencial integrat en una unitat especialitzada de tuberculosi, i gestionat per Infermeria de Pràctica Avançada, resulta altament efectiu per l’abordatge de les poblacions en risc de desenvolupar tuberculosi. Les conclusions evidencien la seguretat i l’efectivitat del tractament preventiu en poblacions diverses, incloent-hi pacients fràgils pendents de trasplantament renal.
Els bons resultats obtinguts s’han mantingut al llarg del temps, malgrat els canvis demogràfics, de les tècniques diagnòstiques, i fins i tot del personal sanitari implicat en la assistència en aquests anys.
La UTB de l’Hospital de Bellvitge té una llarga trajectòria en el tractament i la prevenció de la tuberculosi. Ja als anys 80 es va engegar una consulta monogràfica, la qual va ser l’embrió de l’actual Unitat. L’any 2003 es va reestructurar el circuit assistencial de la tuberculosi a l’àrea de salut, centralitzant l’assistència en set unitats hospitalàries. Per la seva expertesa i la disponibilitat d’un laboratori de micobacteris amb personal qualificat i els mitjans tècnics més avançats, es va constituir com a unitat de referència per al maneig de casos de tuberculosi resistent i casos d’alta complexitat.
Recentment, la UTB va rebre l’acreditació d’Unitat Especialitzada d'Alta Complexitat amb Excel·lència, la màxima acreditació que atorga la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR). Aquesta acreditació posa de manifest la dedicació de l'equip de la UTB en el benefici dels pacients amb tuberculosi i infeccions per micobacteris ambientals del territori.