El Dr. Francesc Esteve, cap de secció del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital de Bellvitge, i la terapeuta ocupacional Maria Miñana han presentat l'UCI Multisensorial en el marc del Breaking Barriers Congress 2024. Aquest esdeveniment, organitzat per la Fundación Romper Barreras, s’ha celebrat al World Trade Center de Barcelona i ha reunit experts de tot el món en tecnologia de suport i comunicació augmentativa
En la taula rodona titulada "Estimulació multisensorial fora de l’àmbit de la sala multisensorial", el Dr. Esteve va destacar com l’Hospital de Bellvitge ha implementat tecnologia multisensorial en la seva Unitat de Cures Intensives (UCI) per millorar el benestar físic i emocional dels pacients crítics. Aquesta innovació inclou estímuls visuals, auditius i tàctils per a iniciar precoçment la rehabilitació i intentar recuperar l’estat del pacient anterior a l’ingrés hospitalari.
“Aquest entorn amb estimulació sensorial permet treballar en la prevenció del delírium i la modulació dels estímuls dolorosos, tant en pacients sedats com desperts”, va explicar el Dr. Esteve. Aquesta iniciativa és part d'un esforç més gran per integrar tecnologies innovadores en la cura intensiva per a millorar els resultats clínics i l’experiència del pacient.
La instal·lació del sistema multisensorial als 64 boxs de l’UCI va ser realitzada per l’empresa catalana Qinera, que va co-crear el projecte amb l’equip sanitari de l’hospital. Aquest projecte pioner ha estat finançat pel Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de Catalunya, que promou la realització de projectes de compra pública d’innovació.
Un congrés de referència
El Breaking Barriers Congress té com a objectiu ser l’esdeveniment de referència sobre tecnologia de suport i comunicació augmentativa, per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i el seu entorn a l’Estat i Europa occidental. Durant tres dies, experts nacionals i internacionals han compartit les millors solucions tecnològiques i pràctiques per a la inclusió i la participació de persones amb discapacitat.
Amb iniciatives com l’UCI Multisensorial, l’Hospital de Bellvitge reafirma el seu compromís amb la innovació i la millora contínua de la qualitat assistencial, liderant projectes que marquen la diferència en la vida dels pacients i les seves famílies.