Desmuntamites: 5 falsos mites sobre l'obesitat

L'obesitat és una malaltia crònica que es caracteritza per un excés de greix corporal i que pot comportar problemes de salut greus com diabetis, malalties cardíaques i càncer, entre d'altres. Tanmateix, sovint s'associa amb un estigma social negatiu que pot portar a la discriminació i al maltractament de les persones que la pateixen, amb la consegüent afectació a l'estima i el benestar de la persona que la pateix.

Aquest estigma es deriva de la creença errònia que l'obesitat és un resultat de la manca de voluntat o disciplina, i que les persones que la pateixen són peresoses o glotones. Això porta a la discriminació en el lloc de treball, en les interaccions socials i en l'atenció mèdica. A més, s'ha demostrat que l'estigma pot tenir un impacte negatiu en la salut física i mental de les persones amb obesitat, cosa que pot portar a un major augment de pes i una major dificultat per perdre pes.

Aquest mite suggereix que les persones amb obesitat simplement no tenen prou força de voluntat per controlar el seu pes. Tanmateix, l'obesitat és una malaltia greu i complexa influenciada per una varietat de factors genètics, metabòlics, ambientals i socials, i no es pot reduir simplement a una qüestió d'eleccions d'estil de vida. 

Tot i que la dieta i l'exercici juguen un paper important en el maneig del pes, l'obesitat també pot estar influenciada per factors com l'estrès, la falta de son, la genètica, els medicaments i les condicions mèdiques subjacents. No és tan simple com "menjar menys i moure's més". 

Aquest mite assumeix que totes les persones amb obesitat tenen hàbits de vida poc saludables o són peresoses. En realitat, moltes persones amb obesitat porten estils de vida actius i saludables, però poden enfrontar desafiaments únics a causa del seu pes.

Aquest mite suggereix que les persones amb obesitat poden perdre pes si s'esforcen prou. No obstant això, la pèrdua de pes a llarg termini és extremadament difícil per a moltes persones a causa de la complexitat dels factors que contribueixen a l'obesitat, que com s'ha indicat, és crònica. 

Si bé l'obesitat pot estar associada amb problemes d'imatge corporal i estigma social, és important reconèixer que també comporta riscos significatius per a la salut, com malalties cardíaques, diabetis tipus 2, hipertensió arterial i altres problemes mèdics greus, incloent-hi un risc augmentat de mortalitat. No es tracta només d'aparença, sinó de salut i benestar general.

És important comprendre que l'obesitat és una malaltia crònica greu i complexa que pot estar influenciada per factors genètics, ambientals i socials, i que la culpa i la vergonya no són solucions eficaces per al seu tractament. La humanització és un enfocament que reconeix la importància de tractar les persones que pateixen obesitat amb respecte, dignitat i compassió, i que promou la comprensió de les causes i els desafiaments que afronten aquestes persones.

La humanització de l'obesitat també implica advocar per polítiques i pràctiques que promoguin l'equitat i la justícia en l'atenció mèdica, l'educació i l'ocupació. Això pot incloure la promoció d'opcions d'estil de vida saludable, l'educació sobre la diversitat corporal i la promoció de l'activitat física en un entorn amigable i accessible per a totes les persones, independentment de la seva mida o forma corporal. Així com l'accés al tractament mèdic i/o quirúrgic.

En resum, l'obesitat és una condició mèdica i les persones que la pateixen no haurien de ser estigmatitzades ni tractades amb menyspreu. La humanització de l'obesitat és un enfocament que reconeix la complexitat d'aquesta condició i promou el tracte respectuós i compassiu de totes les persones que la pateixen. Això pot conduir a una major equitat i justícia en l'atenció mèdica i la societat en general, i a millors resultats de salut per a totes les persones.

Servei de Psicologia Clínica i Servei d'Endocrinologia i Nutrició, Nutrició Clínica i Dietètica

Font fragments d'introducció i conclusió: Informe HASPO

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: