Neuràlgia del trigemin: què és?

La neuràlgia del trigemin és una malaltia crònica, en la que els pacients afectats presenten un dolor d’intensitat molt elevada a nivell facial i cranial, i que s’origina en el trigemin, el nervi que recull la sensibilitat de la cara.

Els episodis de dolor apareixen de forma sobtada, habitualment desencadenats en tocar alguna zona concreta o en circumstàncies tan comuns com mastegar, parlar, somriure, badallar, raspallar-se les dents o, fins i tot, amb els canvis de temperatura. Es calcula que pot afectar prop de l’1% de la població, i és més habitual en dones i en persones majors de 50 anys.

Molts casos es poden tractar amb èxit mitjançant uns fàrmacs específics, però si el dolor no es resol o si es requereixen molts fàrmacs i a dosis molt altes, s’ha de recórrer a altres opcions terapèutiques més complexes, com procediments percutanis o maniobres quirúrgiques invasives. En alguns casos, aquestes opcions no són possibles o no aconsegueixen controlar el dolor de forma òptima, per tant el pacient seguirà presentant episodis de dolor, que impactaran enormement en la seva qualitat de vida.

Imagen
trigemino

La Unitat de Radiocirurgia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de l’Hospitalet va posar en marxa l’any 2018 el tractament de la neuràlgia del trigemin mitjançant radiocirurgia. Era el primer programa a Catalunya i un dels primers a tot l’Estat espanyol en l’àmbit de la sanitat pública per administrar el que es coneix com radiocirurgia funcional. En aquesta tècnica, la zona a irradiar no és una lesió ben definida, bé sigui tumoral o vascular, sinó una àrea intracranial amb mal funcionament. La posada en marxa d’aquesta nova tècnica va evitar que els pacients s’haguessin de desplaçar fora de Catalunya per a realitzar aquest tractament concret.

El 2021, amb un total de 32 pacients tractats els resultats obtinguts demostren que el 80% dels pacients tractats han presentat una millora del dolor després de tractament en radiocirurgia i un 73% manté aquesta millora a llarg termini. Per altra banda, el principal efecte secundari d’aquest tractament, la pèrdua de sensibilitat facial, s’ha observat només en un 17% dels pacients, essent permanent i realment molesta només en un 3%.

És important destacar que l’inici d’aquest tipus de tractament ha requerit la coordinació de diferents especialistes dels dos hospitals implicats i un procés de formació de l’equip. Paral·lelament, la unitat compartida ICO-HUB ha rebut la certificació de qualitat Novalis, que confirma que tots els professionals que participen en el procés de la radiocirurgia tenen la màxima capacitat per realitzar-ho, i que tots els processos i tecnologia utilitzada estan al màxim nivell. Aquesta certificació de qualitat internacional va ser la primera que es va lliurar a un equip hospitalari (ICO-HUB) de tot l’Estat espanyol.

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: