Una nova eina de salut mòbil augmenta la seguretat i l’empoderament dels pacients en diàlisi

- Innovació

L’Hospital de Bellvitge, Mobile World Capital Barcelona i l’IDIBELL posen en marxa el projecte ERCA per millorar l’autonomia i la conciliació de la vida laboral i familiar dels pacients i la comunicació amb l’equip mèdic i infermer sense moure’s de casa

La tecnologia i la digitalització, eines per millorar la salut de la ciutadania

El 100% dels pacients renals crònics en diàlisi que han testejat aquesta solució de salut mòbil es mostren satisfets amb el seu ús

La malaltia renal crònica afecta un 15% de la població i fins a un 35% de les persones de més de 70 anys

L'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), Mobile World Capital Barcelona i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), en col·laboració amb l’Ajuntament de L’Hospitalet i Vodafone posen en marxa un projecte pilot de telemedicina per pacients en diàlisi. Aquest projecte de mHealth (salut mòbil) té com a objectiu millorar l'experiència dels pacients que estan seguint un tractament de diàlisi en remot, acompanyar-los en aquest procés i reforçar la comunicació amb l’equip mèdic i infermeres. Fruit d’aquesta col·laboració, els professionals sanitaris podran resoldre els dubtes o les incidències que els pacients traslladin directament des de casa seva fent ús d’una tauleta.

Salut mòbil per fer seguiments mèdics

El projecte, posat en marxa fa quatre mesos, va néixer durant la pandèmia. Les restriccions de mobilitat per la covid i el risc d’exposar els pacients crònics en els desplaçaments als hospitals van motivar la creació d’una eina que facilités la interacció entre pacients i professionals mèdics i reduís el nombre de desplaçaments.

El funcionament de les teleconsultes s’ha dissenyat perquè sigui molt senzill i faciliti el dia a dia dels pacients. Quan un pacient té un dubte respecte al seu tractament o la màquina de diàlisi a domicili, sol·licita una cita per ser atès pels professionals de l’HUB. En el moment de l’atenció, podrà fer arribar als sanitaris possibles dubtes i problemes a través de la tauleta, dotada de les eines necessàries i una bona resolució d’imatge de la càmera, la qual permet enviar imatges dels detalls de la màquina. D’aquesta forma, els professionals poden conèixer en temps real què passa, i amb aquesta informació prendre decisions fonamentades i, en darrera instància, explicar a qui està a casa seva els passos per solucionar la situació.

La diàlisi, un tractament factible a domicili

El projecte de digitalització de diàlisi es posa en marxa per potenciar l’agilitat de resposta de l’equip mèdic quan un pacient té un dubte o una incidència en el seu tractament de diàlisi des del seu domicili. El tractament de diàlisi és un procés segur, però en alguns casos, pot implicar dubtes o necessitar feedback dels professionals per resolució de problemes, i “l’ús de la tecnologia i la salut mòbil ho fan ara factible”, ha assegurat el Dr. Josep Maria Cruzado, cap del Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Acollida molt positiva per part de pacients i professionals

Quatre mesos després de l’inici del projecte, l’avaluació d’impacte del projecte realitzat entre pacients i metges mostra que el 100% d’ells estan molt satisfets amb l’eina. Durant la sessió ‘Digitalitzant el tele-tractament de diàlisi’ que s’ha celebrat a l’espai de Mobile World Capital Barcelona en el marc de MWC Barcelona 2023, els protagonistes del projecte han explicat les seves impressions des de diferents perspectives.

Tal i com ha explicat la Dra. Inés Rama, nefròloga i responsable del Programa de Diàlisi de l’HUB, “es tracta d’una eina innovadora per agilitzar el maneig del tractament en diàlisi a domicili ja que ens permet donar una resposta ràpida a les necessitats dels pacients, estalviant en desplaçaments, empoderant el malalt, i alhora millorar la seva seguretat i el seu acompanyament”.

Per la seva part, Montse Guardia, CSO de Mobile World Capital Barcelona, afirma que “aquest projecte respon al repte que des de MWCapital impulsem, és a dir, utilitzar la tecnologia com a eina per millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Creant així un canal directe entre pacient i equip de professionals sanitaris i possibilitant que hospitals i altres serveis de salut puguin gaudir dels beneficis que solucions tecnològiques com aquestes brinden a la societat”.

Núria Marín, alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, reconeix que "com a Ajuntament hem apostat per donar suport a aquest tipus de projectes d’innovació i per impulsar-los amb una clara vocació de servei i alt impacte en la ciutadania."

I des de la companyia Vodafone, proveïdora de la tecnologia necessària per connectar pacients i metges, el director comercial de Catalunya i Aragó, Diego Presa, diu que “el projecte ERCA és una mostra més de com l’aplicació de la tecnologia per personalitzar els diferents tractaments mèdics incideix positivament en el pacient augmentant la seva autonomia i la seva motivació.”

La Dra. Montserrat Figuerola, gerent territorial de l’àrea Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha indicat que “a l’Hospital de Bellvitge i la Gerència Territorial Metropolitana Sud apliquem un model obert d’innovació en què la generació de xarxa col·laborativa amb entitats i institucions innovadores és clau per aportar idees, eines tecnològiques i solucions de valor, sempre amb el pacient com a brúixola i amb una visió d’integració assistencial. Projectes com el que compartim amb MWC Barcelona ens permeten satisfer necessitats de salut com les dels nostres pacients renals crònics”.

Acord de col·laboració entre Mobile World Capital Barcelona, l’HUB i l’IDIBELL

Aquest programa pilot es posa en marxa en el marc del conveni de col·laboració entre Mobile World Capital Barcelona, l'Hospital Universitari de Bellvitge i la Fundació Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). Aquesta aliança busca posar la tecnologia, la digitalització i la connectivitat intel·ligent al servei del sector sanitari. L’objectiu global és posar en marxa productes i serveis innovadors, amb projecció global, que generin un valor real per la societat aprofitant les xarxes de telecomunicacions existents i totes les tecnologies de connectivitat. En aquest cas, els projectes van enfocats en la transformació digital del sector de la salut, i amb l’aplicació de la tecnologia per millorar la qualitat de vida de les persones.

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: