El projecte es va presentar dins la categoria "Lupus, asma i malalties eosinofíliques", patrocinada per GSK, a la qual es van presentar un total del 14 projectes innovadors. Al llarg de la gala, es van donar a conèixer els noms dels dos finalistes i es van projectar els vídeos de presentació de cada projecte. La votació in situ per part del públic va fer recaure el premi en el projecte de Bellvitge. El guardó implica una dotació econòmica de 20.000 euros i el suport de l’oficina d'innovació del CSC per al seu desenvolupament.
El projecte INNOVA-ASMA busca millorar el seguiment de pacients amb asma greu i alt risc d'aguditzacions utilitzant la intel·ligència artificial conversacional. Aquesta tecnologia realitza trucades automatitzades per recollir dades clíniques dels pacients, incloent-hi la simptomatologia i compliment terapèutic. S’espera que el seguiment proactiu permeti ajustar la teràpia de manera individualitzada, millorant el control de la malaltia, reduint les exacerbacions i afavorint la qualitat de vida dels pacients.
El projecte inclou un assaig clínic no farmacològic, unicèntric, aleatoritzat i obert, amb 52 setmanes de seguiment a la Unitat d'Asma greu. Tots els pacients reben atenció multidisciplinària per part de pneumologia, infermeria, farmàcia, al·lergologia i otorrinolaringologia. El grup d'intervenció rep un seguiment addicional mitjançant intel·ligència artificial, que facilita la recerca activa de símptomes o signes d'agudització, oferint una resposta ràpida i personalitzada.
L’estudi valorarà l'impacte en el control de l'asma, les comorbiditats, l’ús de recursos sanitaris, la satisfacció del pacient i els costos. Aquesta solució suposa un avenç en els models de seguiment clínic, integrant telemedicina i tecnologia per una atenció més eficient i personalitzada, optimitzant els recursos i millorant la coordinació multidisciplinària.