El primer estudi mundial de quimioimmunoteràpia preoperatòria en càncer de pulmó reforça aquesta estratègia

- Recerca

L’estudi NADIM del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP), en el qual participen professionals de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia, ha publicat a la revista The Lancet Oncology les dades de supervivència i malaltia lliure de progressió després de cinc anys de seguiment, amb les quals es reforça la validesa d’aquesta estratègia

L’estudi té com a primer signant el Dr. Mariano Provencio, de l’Hospital Puerta de Hierro de Madrid, i ha comptat amb la participació dels oncòlegs especialitzats en pulmó de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) Ernest Nadal i Ramon Palmero, i del Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), representat a l’article pel cirurgià toràcic Ivan Macía.

Les perspectives de supervivència dels pacients amb càncer de pulmó en estadis intermedis (que poden ser operats, però en què el tumor ja s'ha disseminat a ganglis circumdants) han fet un tomb gràcies a aquest estudi, pioner a nivell mundial.

Després de cinc anys de seguiment, l'estudi NADIM constata la robustesa d'aquesta nova estratègia, que passa per administrar quimioimmunoteràpia abans de la cirurgia en aquest grup de pacients i que duplica els resultats pel que fa al tractament tradicional (quimioteràpia després de cirurgia). Per a Mariano Provencio, “es tracta, sens dubte, de la consolidació d´una estratègia que ja estem veient com està canviant la pràctica clínica i les perspectives dels nostres pacients”.

El 69,3% dels pacients inclosos a l'estudi va sobreviure als cinc anys i un 65% no va tenir progressió de la malaltia en aquest període. Els investigadors també destaquen en aquesta anàlisi el benefici extraordinari a llarg termini dels pacients els tumors dels quals van remetre per complet després de només 3 cicles de quimioimmunoteràpia, dels quals un 92% no han tingut progressió de la malaltia i un 95,8% viuen després de cinc anys.

L’anàlisi a cinc anys de l’estudi NADIM també ha avaluat la seguretat d´aquest esquema de tractament, el qual, segons els investigadors, és segur. A més, els investigadors creuen que aquesta estratègia confereix protecció al pacient, ja que la presència del tumor a l'inici de la immunoteràpia permet la inducció d'una resposta antitumoral adaptativa més forta i el desenvolupament primerenc de la memòria immune que pot proporcionar protecció a llarg termini al pacient, comparant-ho amb l’aplicació de la immunoteràpia de forma postoperatòria.

Com a anàlisi complementària a l'estudi, els investigadors del GECP també han analitzat possibles nous marcadors predictius de la supervivència a llarg termini. En aquest sentit destaquen que l’eliminació de l'ADN circulant tumoral en sang després del tractament neoadjuvant va mostrar ser un marcador de bon pronòstic.

Participació de l'HUB

El Servei de Cirurgia Toràcica de l'HUB ha participat activament i de forma multidisciplinària, a través de la Unitat Funcional de Pulmó, en la planificació de l’estratègia terapèutica i el tractament quirúrgic d’aquest grup de malalts amb neoplàsia pulmonar amb malaltia localment avançada.

Segons destaca el Dr. Macía, "els bons resultats del seguiment a 5 anys ens indiquen que la quimioinmunoteràpia perioperatòria és una estratègia que permet controlar la malaltia de manera eficaç en molts d’aquests malalts -amb una rellevant taxa de resposta complerta patològica- i que ha canviat i possiblement canviarà encara més el paradigma de tractament en la neoplàsia de pulmó localment avançada".

El Dr. Iván Macía afegeix que "des del punt de vista quirúrgic, podem destacar que, després d’inducció amb quimioteràpia i inmunoteràpia, la resecció pulmonar és factible sense grans canvis respecte l'evolució postoperatòria habitual i que és factible fer-la mitjançant cirurgia robòtica o mínimament invasiva. Així mateix, subratlla que "l’abordatge multidisciplinari d’aquests malalts -pneumologia oncològica, proves diagnòstiques d’imatge o invasives, oncòlegs, cirurgians, patòlegs...- és clau per la selecció dels malalts i l’èxit del tractament".

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: