Una jornada a l'Hospital de Bellvitge exposa el present i el futur de l'anàlisi computacional de les imatges mèdiques
L'Hospital de Bellvitge ha estat pioner en la implantació d'un programa general de radiòmica que donarà suport a fins a 44 projectes específics
La radiòmica –anàlisi quantitativa de les imatges mèdiques– ja permet oferir diagnòstics més precisos i un seguiment més detallat dels pacients i s'espera que, en un futur proper, permeti implantar tractaments adaptats a les característiques individuals de cada pacient (medicina personalitzada) i ajudar a la detecció precoç de malalties, fins al punt que permetrà detectar algunes malalties abans que donin símptomes.
L’Hospital de Bellvitge, que ha estat pioner en la implantació d'un programa general de radiòmica que recolzarà fins a 44 projectes específics, organitza avui la jornada Projecte radiòmica: avançant cap a la medicina personalitzada i de precisió, amb la presència de destacats experts.
La jornada compta amb la participació d'especialistes en intel·ligència artificial, com ara Joan Guanyabens, director de la Fundació Ticsalut i Social; representants de la indústria de la radiòmica, com Vicente Gómez de Terreros i Marcel Latinga, de Canon Medical Systems; experts en transformació digital i imatge mèdica, com Rafael Coronado i Ignacio Martínez Zalacaín; el director clínic territorial de diagnòstic per la imatge de l’Hospital de Bellvitge, Nahum Calvo; el cap del Servei de Diagnòstic per Imatge de l'Hospital de Sant Pau, Josep Munuera; els neuroradiòlegs Pablo Naval i Albert Pons Escoda; Belén del Río, radiòloga toràcica, i l'especialista en medicina nuclear Laura Rodríguez Bel.
Anàlisi d'imatges píxel a píxel
Les imatges mèdiques (radiografies, ressonàncies magnètiques, TACs, PET/TACs...) juguen un paper clau en el diagnòstic i tractament de la majoria de malalties. La interpretació tradicional d'aquestes imatges per part dels metges només era visual. Tot i això, les imatges mèdiques, igual que les de la televisió, poden descompondre’s en píxels que es poden mesurar de forma individual. Aquesta anàlisi proporciona informació addicional que no veu l'ull humà, com ara si un tumor està organitzat o desorganitzat, cosa que pot donar informació sobre l'agressivitat del tumor, la resposta al tractament o el pronòstic de la malaltia.
Segons assenyala el Dr. Nahum Calvo, director clínic territorial de Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital Universitari de Bellvitge, “la radiòmica és un nou paradigma en l'àmbit del diagnòstic per la imatge. L'anàlisi bioinformàtica d’un gran volum de dades de pacients ens permet obtenir biomarcadors d'imatge que, mitjançant algoritmes i ús de la intel·ligència artificial, podran predir l'evolució de càncer i altres malalties”.
Més de 40 projectes
El Programa de Radiòmica de l'Hospital Universitari de Bellvitge, finançat amb fons europeus FEDER, ha començat amb la definició de 44 projectes, liderats per 22 especialistes clínics, que busquen respostes a les preguntes generades per metges experts en diferents patologies. Aquests projectes s'estan engegant progressivament. Alguns dels que ja estan en funcionament són l’anàlisi de processos per valorar tumors cerebrals o l’obtenció de biomarcadors pronòstics de l’esclerosi múltiple, dels tumors nasofaringis i orofaringis, de la patologia mamària, de l’adrenoleucodistròfia, o de la patologia vascular cerebral.
Un dels projectes més avançats, el relacionat amb els biomarcadors de l'esclerosi múltiple, ja ha permès engegar un projecte clínic en què intervé la intel·ligència artificial per valorar millor l’afectació neurològica de cada pacient i detectar canvis subtils abans que es tradueixin en discapacitat.
Nahum Calvo destaca del Programa de Radiòmica de l'Hospital de Bellvitge que té un enfocament genèric: “té una visió global, no orientada a un tipus de patologia en concret sinó al conjunt de totes les especialitats; és el marc que ajuda a desenvolupar els projectes concrets i fa tot l'acompanyament perquè siguin útils”.
Calvo subratlla, a més, l’estreta col·laboració amb el sector industrial: “Hem conformat equips multidisciplinaris que reuneixen diversos perfils, incloent-hi enginyers, físics i altres especialistes. Treballem mà a mà amb empreses com Canon Medical Systems, no només per assegurar que comptem amb les plataformes tecnològiques més adequades per a cada projecte, sinó també per col·laborar directament amb els equips d'innovació de la indústria.”
Segons conclou, aquesta relació ens permet formar part del nucli d'innovació tecnològica, mobilitzant els millors recursos de l'hospital i cocreant amb la indústria projectes que generen coneixement.