Amb la 3a fase del projecte, es reforça la seguretat de les proves dels pacients i milloren els espais de treball dels professionals
L’any 2023 el laboratori ubicat a l’HUB va donar resultats de 13.400.000 proves, el que va suposar analitzar entre 4.000 i 6.500 sol·licituds cada dia
Amb aquesta 3a fase queda completada l’estructura del laboratori. D’aquesta forma, s’han creat nous espais transversals de coordinació tècnica, gestió i direcció, a més d’altres per als laboratoris de genètica, cromatografia i el de virus respiratoris, que va resultar clau durant la pandèmia. “Estem molt satisfets d’haver completat el projecte, que a més en aquesta 3a fase ha incorporat elements d’humanització i ens ha permès reordenar i guanyar nous espais, com ara una sala de treball per als residents o dues petites sales per a videoconferències o reunions”, segons destaca la Dra. Núria Llecha, directora clínica del LCTMS.
La primera fase del projecte, l’any 2019, va suposar la construcció del Laboratori CORE, que concentra les grans cadenes d’anàlisi automatitzades encarregades de les determinacions més freqüents (suposen un 70% del total), i dels laboratoris d’Immunologia i de Microbiologia, a més del trasllat de les proves de primària que es feien al CAP Just Oliveras. D’aquesta forma, al novembre del 2019 es va registrar l’inici oficial de l’activitat del Laboratori Clínic Territorial Metropolitana Sud.
A la segona fase, l’any 2022 es van afegir el Laboratori de Microbiologia i el d’Anàlisi Molecular, aquest en col·laboració amb l’ICO, equipats tots dos amb la tecnologia més avançada.
La tasca dels professionals del Laboratori és un suport fonamental per a la presa de decisions i tractaments posteriors per parts dels professionals clínics. En aquest sentit, la Dra. Llecha subratlla que la finalització del projecte del LCTMS es tradueix en un model de treball més eficient, amb molts processos d’anàlisi completament automatitzats, circuits ben definits i espais habilitats que asseguren la integritat i la traçabilitat de les proves del pacients, així com la seguretat dels professionals en tots els processos. A més, remarca que “ara treballem de forma molt més oberta, en espais compartits; els facultatius treballen en despatxos per àrees de coneixement i hi ha poques parets, el que afavoreix l’intercanvi d’informació i d’idees”.
El LCTMS dona resposta a totes les necessitats d’analítiques del territori de referència en tots els nivells assistencials i amb sis grans àrees de coneixement: bioquímica, hematologia, hemostàsia, immunologia, microbiologia i genètica que es despleguen amb l’ajut d’uns equips tecnològics de primer línia. “Conjugar el volum que demana la primària amb la complexitat que es genera en un centre de nivell 3 com l’Hospital de Bellvitge és que li dona molt valor al nostre laboratori”, segons destaca al Dra. Llecha.
En una medicina personalitzada el LCTMS té un paper cada vegada més rellevant, perquè per determinar els efectes o la idoneïtat d’un fàrmac per a una persona, les proves i anàlisis del LCTMS, des de les genètiques fins a les a funcionals, són determinants. “En aquest sentit un dels nostres reptes es donar una resposta adequada a aquests requeriments, tenint en compte que el volum de proves anirà creixent, i a més veure com podem treure més rendiment de les dades, que és un repte per a tota la medicina, perquè nosaltres som una de les principals fonts de dades dels historials del pacients”, conclou la Dra. Núria Llecha.