La posada en marxa del nou espai és una de les accions incloses en el programa 12 mesos x la Salut Mental
L’atenció d’urgències del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) compta des d’aquesta setmana amb un espai específic, dissenyat per atendre casos de diferent gravetat en les millors condicions, tant per a pacients com per als professionals. Ubicat a un dels mòduls del Servei d’Urgències, el nou espai permetrà atendre o tenir en observació fins a 7 pacients de forma simultània en millors condicions i amb un punt d’accés exclusiu.
El nou equipament ha entrat en funcionament aquest dilluns 27 de maig i disposa de dos espais de monitoratge per a casos d'especial gravetat i altres dos que facilitaran l'atenció i l'estada en observació de fins a 5 pacients de menor complexitat. Tal i com destaca la Dra. Pino Alonso, cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de Bellvitge, “les noves urgències suposen una millora molt important en les condicions en que podrem atendre les necessitats dels pacients amb patologia psiquiàtrica, garantint el seu confort, i facilitant el treball dels professionals”.
La nova àrea d’Urgències aposta per potenciar la col·laboració i el treball conjunt entre els psiquiatres i la infermeria especialitzada en salut mental, així com amb el conjunt de professionals d’Urgències per tal de garantir una atenció integral dels pacients.
L’Hospital Universitari de Bellvitge és el centre de referència per a les urgències psiquiàtriques d’una població de 330.000 persones de l’Hospitalet i el Prat de Llobregat. Això es tradueix en unes 4.000 atencions d’urgència anuals (entre 12 i 17 diàries). L’any 2023 només un 14% de les urgències van estar més de 24 h al centre i només un 3% de les urgències va necessitar ingrés.
Les noves urgències psiquiàtriques són una de les accions incloses al programa 12 mesos x la Salut Mental, tot un seguit d’iniciatives impulsades per l’HUB durant el 2024 per a la millora de la salut mental i el benestar emocional de ciutadans i professionals.
El programa inclou la posada en marxa de nous equipaments i activitats lligades a la musicoteràpia, la lectura, la teràpia assistida per animals o la creació d’un hort terapèutic, entre moltes d’altres. El programa dona protagonisme i veu als pacients, especialment als joves i la gent gran, i a les seves famílies, mitjançant iniciatives que posen en primer pla la seva capacitat creativa i el seu testimoni, alhora que ajuden a promoure la reflexió sobre els reptes de la salut mental entre els professionals.
Amb aquesta iniciativa, l’HUB vol donar un enèrgic impuls a la salut mental de ciutadans i professionals en aquest 2024. La campanya, amb l’epígraf Socialment responsables, evidencia la voluntat de l’Hospital de Bellvitge d’assumir el seu paper de referent en el tractament de malalties i trastorns mentals.