El Ministeri de Sanitat premia el Programa d’Insuficiència Cardíaca Comunitària de l’Hospital de Bellvitge i l’Atenció Primària Metropolitana Sud

- Certificacions

Ha estat seleccionat com la millor bona pràctica en salut cardiovascular entre els 26 projectes d’arreu de l’Estat presentats a la convocatòria

El model d’atenció proactiva i integrada desenvolupat per aquest programa ha aconseguit una important reducció d’hospitalitzacions i mortalitat

El Programa d’Insuficiència Cardíaca Comunitària de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Atenció Primària Metropolitana Sud va rebre ahir el primer premi de la convocatòria Premis a l’Excel·lència en el Marc de l’Estratègia en Salut Cardiovascular del Sistema Nacional de Salut (ESCAV). La convocatòria ha estat una iniciativa del Ministeri de Sanitat, en col·laboració amb les comunitats autònomes i la Societat Espanyola de Qualitat Assistencial (SECA).

Aquests premis han volgut reconèixer les bones pràctiques en salut cardiovascular (en concret, dins de l’àmbit de les cardiopaties isquèmiques, la insuficiència cardíaca, les valvulopaties i les arrítmies) que hagin demostrat ser efectives i hagin representat un element innovador per al sistema sanitari. Les iniciatives presentades han estat valorades inicialment per comitès avaluadors d’àmbit autonòmic i, posteriorment, per un comitè estatal format per especialistes en salut cardiovascular i qualitat assistencial.

El lliurament d’aquests guardons es va fer ahir dimarts durant la celebració a la seu del Ministeri de Sanitat de la Jornada de Bones Pràctiques en Salut Cardiovascular, presidida pel Dr. Pedro Gullón, director general de Salut Pública del Ministeri de Sanitat, en el marc de la qual els responsables de les vuit millors iniciatives seleccionades van exposar els seus projectes i van rebre un reconeixement.

El Dr. Josep Comín, director clínic de Malalties del Cor i director d'Innovació, Recerca i Universitats de la Gerència Hospitalària de Bellvitge i Viladecans, i director del grup de recerca BIOHEART de l’IDIBELL i del CIBER-CV, va presentar els resultats del Programa d’Insuficiència Cardíaca Comunitària de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Atenció Primària Metropolitana Sud. El programa va rebre el primer premi després d’obtenir la millor puntuació de tots els 26 projectes presentats a la convocatòria, dels quals 24 van superar l’avaluació.

Aquest programa comunitari es va posar en marxa l’any 2016 per a una població de 209.255 habitants. El seu objectiu era passar d’una atenció de la insuficiència cardíaca essencialment reactiva a oferir un nou model d’atenció proactiva, amb la integració del treball de l’hospital i el de l’atenció primària, posant en el centre el rol de la infermeria de pràctica avançada, i amb el suport de la telemedicina i les tecnologies digitals, per tal d’aconseguir un seguiment més eficaç i continu després de l’alta i un empoderament efectiu del pacient.

Aquest nou model ha tingut com a resultat una notable millora en l’evolució dels malalts. Diferents estudis publicats per l’equip han confirmat que, en aquests anys, els pacients han experimentat una significativa reducció tant de la mortalitat com de les hospitalitzacions per insuficiència cardíaca i de les hospitalitzacions clínicament relacionades amb la patologia. En concret, segons es desprèn de l’anàlisi de les dades recollides pel CatSalut, el programa ha aconseguit una reducció del 50% de les hospitalitzacions evitables, i en aquests moments els pacients seguits pel programa tenen un 22% menys de risc de mortalitat i un 20% menys de risc d’hospitalització que la resta.

Aquest programa d’insuficiència cardíaca comunitària ha estat reconegut també, entre d’altres, pel Centre de Recerca en Economia de la Salut (CRES) de la Universitat Pompeu Fabra, els Premis Barea de la Fundación Signo, i, recentment, per la Fundació Avedis Donabedian.