L’Hospital de Bellvitge posa en marxa el projecte Receptes de Salut amb la col·laboració de destacades cuineres i cuiners

-

La primera “recepta de salut” la signa la xef Ada Parellada i forma part del projecte 12 mesos x la Salut Mental, un programa d’accions que l’HUB impulsa el 2024 junt amb altres dispositius per millorar el benestar emocional de ciutadans i professionals.
 

Amb la recepta d’uns ovnis de verdures amb una salsa ben especial, de preparació senzilla i saludable, explicada pas a pas en vídeo per Ada Parellada, líder de la cuina del restaurant Semproniana des del 1993, comença el projecte Receptes de Salut de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB). Li seguirà una recepta de verdures rostides al forn amb cigrons cruixents, a càrrec de Josep Lozano, un dels cuiners de la Fundació Alícia. En les properes setmanes s’afegiran nous plats de cuiners i cuineres catalanes.

Vegeu el vídeo dels ovnis de verdura d’Ada Parellada

El projecte ha convidat cuiners i cuineres a preparar una recepta per als pacients de salut mental de l’Hospital de Bellvitge, de l’Atenció Primària i de la Unitat de Salut Mental l’Hospitalet de Llobregat-Collblanc (com a part del Pla Territorial de Salut Mental) i les seves famílies, amb assessorament clínic dels especialistes de l'HUB. Cada recepta s’enregistra en vídeo per facilitar-ne la difusió entre pacients i famílies, així com a través de les xarxes socials, amb l’objectiu de conscienciar sobre les malalties mentals i la importància de l’alimentació en aquest marc, i oferir recursos als pacients i a les seves famílies.

A final d’any, es preveu recopilar totes les receptes en un publicació (digital i/o en paper), que es distribuirà gratuïtament entre els pacients ingressats a l’hospital durant les festes de Nadal i tots els treballadors de l’Hospital de Bellvitge. 

La cuina com a aliada en la salut mental 

La iniciativa sorgeix de la constatació clínica que una bona alimentació té un paper rellevant en la millora i manteniment de la salut, com ho destaca un treball conjunt d’investigadors de Països Baixos, Alemanya, Gran Bretanya, Irlanda i Suècia (Nutritional psychiatry: Towards improving mental health by what you eat). Per a les persones amb trastorns mentals, l’elaboració de menjars equilibrats i de qualitat, i una cuina que ajudi a recuperar els sabors oblidats a causa de l’alt consum de menjar ultraprocessat -molt habitual en malalties com ara el trastorn per afartament-, esdevé una potent aliada. 

En el cas concret de les persones amb trastorns de la conducta alimentària, és fonamental apropar-les a l’elaboració de menjars com a una oportunitat de normalitzar els vincles amb l’alimentació com a acció quotidiana integral, que implica relacions socials i culturals que contribueixen a la seva recuperació. 

Aquesta iniciativa s’emmarca en el programa global anual #12mesosXlaSalutMental, impulsat per l’HUB, la Unitat de Salut Mental l’Hospitalet de Llobregat-Collblanc i l’Atenció Primària des de gener fins a tot l’any 2024, amb l’objectiu d’avançar en l’atenció de la salut mental des de diverses vessants: com la millora i creació de nous equipaments, arteràpia i musicoteràpia, promoció de l’activitat física, teràpia assistida per animals, i exposicions d’obres artístiques de pacients, entre altres.

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: