Desmentim 5 falsos mites sobre el parkinson
- Mite 1: El Parkinson és una malaltia exclusivament de l'envelliment
- Mite 2: El Parkinson és purament un problema de moviments
- Mite 3: El Parkinson és una malaltia inevitablement degenerativa
- Mite 4: El Parkinson és hereditari en tots els casos
- Mite 5: El Parkinson és una malaltia que només afecta el cervell
- Autoria
Encara que és més comú en persones grans, el Parkinson pot afectar persones de qualsevol edat, fins i tot adults joves. Aproximadament el 5-10% dels casos ocorren abans dels 50 anys, cosa que es coneix com a Parkinson d'inici d'hora. Si bé el tremolor de les mans és el símptoma més predominant en aquestes formes de diagnòstic en joves és més freqüent que es degui a un tremolor anomenat tremolor essencial que no té cap relació amb la malaltia de Parkinson i que presenta un excel·lent control amb tractament adequat. Una valoració amb l'especialista permetrà distingir aquests tipus de tremolors i de símptomes.
Encara que els símptomes motors, com tremolors, rigidesa i dificultat per caminar, són característics del Parkinson, també pot afectar altres sistemes del cos, cosa que resulta en problemes com trastorns del son, problemes cognitius, canvis emocionals i problemes gastrointestinals. Tots ells en relació amb una alteració de la quantitat i secreció de dopamina en una part concreta de cèl·lules del cervell.
Tot i que el Parkinson és progressiu i els símptomes generalment empitjoren amb el temps, no totes les persones experimenten una progressió ràpida o greu de la malaltia. Algunes persones experimenten una progressió lenta i poden mantenir una bona qualitat de vida durant molts anys amb el tractament adequat.
Si bé la genètica pot tenir un paper en alguns casos de Parkinson, la majoria dels casos no són hereditaris. Només al voltant del 10% de les persones amb Parkinson tenen un historial familiar de la malaltia. La majoria dels casos es consideren esporàdics, la qual cosa significa que no hi ha un patró clar d'herència, encara que és possible que algun factor ambiental desconegut hi pugui jugar algun paper.
Encara que els símptomes motors del Parkinson estan relacionats amb canvis al cervell, la malaltia pot tenir efectes a tot el cos a causa del control del mateix sobre altres òrgans i sistemes del cos humà. Per exemple, els problemes gastrointestinals, com ara el restrenyiment, són comuns en persones amb Parkinson a causa de l'afectació del sistema nerviós autònom. A més, alguns estudis suggereixen que el Parkinson en alguns casos podria començar la seva manifestació al sistema nerviós entèric en el tracte digestiu abans d'afectar el cervell.
Servei de Neurologia.