Els radiofàrmacs guanyen pes en l’estratègia contra el càncer

- Innovació

L’Hospital de Bellvitge ja supera els 100 pacients tractats de tumors neuroendocrins amb aquesta teràpia personalitzada, reforçada pels bons resultats dels últims estudis

L’OMS commemora aquest diumenge el Dia Mundial contra el Càncer

El Servei de Medicina Nuclear de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha realitzat ja prop de 400 sessions terapèutiques a més de 100 pacients en el marc del seu programa assistencial per tractar els tumors neuroendocrins amb el radiofàrmac [177Lu]Lu-DOTA-TATE. A aquests, cal afegir-hi un 50 altres pacients tractats en el marc d’assajos clínics. L’èxit d’aquesta teràpia personalitzada tant en termes de supervivència com de qualitat de vida ha quedat reforçat aquest mes de gener amb els resultats de l’estudi NETTER-2 donats a conèixer a l’ASCO Gastrointestinal Cancers Symposium, de la Societat Nord-Americana d’Oncologia Clínica.

Aquest auge està fent que les teràpies de medicina nuclear amb nous radiofàrmacs, que es van començar a utilitzar com a últim recurs, s’estiguin convertint ja en alguns casos –com el dels tumors neuroendocrins– en tractaments de primera elecció. També es comencen a utilitzar en càncer de pròstata i s’estan assajant per als de mama, pulmó, esòfag, pàncrees i glioblastoma, entre d’altres.

L’Hospital Universitari de Bellvitge, que és referent a Catalunya i Espanya en teràpies de medicina nuclear, vol subratllar la creixent importància d’aquesta innovadora línia de tractament amb motiu de la celebració, aquest 4 de febrer, del Dia Mundial contra el Càncer, instituït per l’Organització Mundial de la Salut per promoure una millor prevenció i atenció a aquesta malaltia i reduir les desigualtats en l’accés als tractaments.

Teragnosi: una estratègia directa i específica

Els radiofàrmacs són medicaments radioactius que, a diferència de la radioteràpia externa convencional, s’administren per via endovenosa o oral i actuen sobre les cèl·lules canceroses d’una manera molt directa i específica. Per a cada subtipus de càncer cal desenvolupar radiofàrmacs específics mitjançant tecnologies molt avançades. Aquest nou tipus d’abordatge és anomenat teragnosi (contracció de teràpia i diagnosi) per ressaltar el fet que la mateixa molècula s’aplica al diagnòstic, el tractament i el seguiment dels seus efectes sobre el tumor mitjançant sofisticats equips de medicina nuclear (PET/TC i gammacàmeres).

Els tumors neuroendocrins són actualment els més beneficiats per les noves teràpies amb radiofàrmacs. Es tracta de tumors poc freqüents –però cada vegada més diagnosticats– que es formen a les anomenades cèl·lules neuroendocrines, especialitzades a actuar de transmissores entre el sistema nerviós i l’endocrí mitjançant l’alliberament d’hormones. Les cèl·lules dels tumors sobreexpressen un receptor sobre el qual actua el radiofàrmac. Encara que es poden desenvolupar a gairebé totes les parts del cos, les localitzacions més habituals dels tumors són el pàncrees i altres zones del sistema digestiu.

Segons destaca el Dr. José Luis Vercher, especialista en medicina nuclear de l’Hospital Universitari de Bellvitge, “els tractaments de medicina nuclear tenen ja, de fet, una història que es remunta a moltes dècades enrere, com és el cas dels procediments amb radioisòtops per tractar el càncer de tiroides o l’hipertiroïdisme, però els actuals avenços representen una revolució, un canvi de paradigma que està fent que els metges de la nostra especialitat ens estiguem involucrant com mai en la teràpia oncològica”.

Assajos clínics des del 2013

L’Hospital Universitari de Bellvitge va ser un dels participants, a partir del 2013, en l’estudi internacional pioner NETTER-1, el primer a demostrar a gran escala els efectes positius del radiofàrmacs [177Lu]Lu-DOTA-TATE en els tumors neuroendocrins. Des del 2017, té en marxa un programa assistencial convencional d’aplicació d’aquest tractament, de forma coordinada amb oncòlegs de l’Institut Català d’Oncologia de l’Hospitalet, endocrinòlegs de l’Hospital de Bellvitge i altres especialistes.

En els inicis, els tractaments realitzats en el marc d’aquest programa eren més esporàdics i sobretot per a un ús compassiu, però en els darrers anys s’han anat incrementant fins a arribar actualment a les 3 o 4 sessions de tractament cada setmana. L’Hospital Universitari de Bellvitge ha estat dels primers d’Espanya a portar a terme aquesta teràpia de forma ambulatòria, de manera que el pacient pot tornar al seu domicili el mateix dia del tractament després d’una estada d’entre 6 i 8 hores. El cicle de tractament requereix un total de quatre sessions, separades per períodes de dos mesos.

Davant de l’increment significatiu de les indicacions i dels radiofàrmacs disponibles, el Servei de Medicina Nuclear de l’Hospital de Bellvitge, com a centre referent, ha treballat per posar en marxa una Unitat de Teràpia Metabòlica que donarà una resposta específica a aquesta creixent necessitat assistencial.

Així mateix, l’Hospital de Bellvitge s’està implicant intensament en la formació i la recerca en aquestes noves teràpies. Els seus especialistes han impartit cursos i conferències a països com ara el Japó, en el marc de la Federació Internacional de Medicina Nuclear i Biologia, i properament l’hospital s’incorporarà a diversos estudis d’avaluació de nous radiofàrmacs per a altres tipus de càncers.

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: