Resecció pulmonar: detalls de les cirurgies

Els nostres pulmons estan dividits per unitats funcionals independents. El pulmó dret es divideix en 3 lòbuls: superior, mig i inferior. En canvi, el pulmó esquerre es divideix en 2 lòbuls: superior i inferior. Aquests lòbuls es divideixen en unitats més petites que es coneixen com a segments.

CONSULTA TOTS ELS DETALLS A EL MEU QUIRÒFAN

Els nostres pulmons estan dividits per unitats funcionals independents. El pulmó dret es divideix en 3 lòbuls: superior, mig i inferior. En canvi, el pulmó esquerre es divideix en 2 lòbuls: superior i inferior. Aquests lòbuls es divideixen en unitats més petites que es coneixen com a segments.

Dins de les cirurgies pulmonars, trobem la segmentectomia, que és la resecció d’un dels segments pulmonars. En canvi, la lobectomia consisteix en reseccionar el lòbul pulmonar on es troba el tumor.

El servei de cirurgia toràcica realitza aquestes cirurgies mitjançant diferents abordatges per toracotomia o cirurgia oberta, així com abordatges mínimament invasius, com ara la cirurgia videotoracoscòpica (VATS) o mitjançant robot Da Vinci.

Imagen
lobectomia cat

La pneumonectomia és la cirurgia que consisteix en l’extirpació d’un dels dos pulmons.

Imagen
pneumonectomia cat

  • És obligatori deixar de fumar, com a mínim un mes abans de la cirurgia.
  • En el cas d’haver començat a deixar el tabac, no dubti a contactar amb nosaltres per tal de prosseguir amb aquesta intenció.
  • Sortir a caminar i valorar el nivell d’ofec físic que presenta cada dia. No es forci, si es troba cansat, i intenti incrementar cada dia una mica l’activitat física dins les seves possibilitats.
  • Durant les primeres tres setmanes postoperatòries, hauria de prendre la medicació per al dolor de manera ordenada. Si algun dia s’oblida de prendre la medicació per al dolor, no dobli dosis, prengui la dosi següent que li tocaria.
  • Haurà de punxar-se l’heparina subcutània durant els primers 15 o 30 dies després de la cirurgia (sempre que estigui prescrita a la seva recepta electrònica).
  • Hauria d’evitar l’administració de vacunes antigripals o COVID-19 en el període postoperatori immediat (primeres 2 setmanes postcirurgia).
  • Pot reiniciar la medicació habitual, excepte anticoagulants o medicaments per a la circulació (aspirina) haurà de consultar el metge o infermera responsable.
  • Consulti sempre que tingui problemes o dificultats per anar al lavabo després de la cirurgia. Es recomana prendre infusions tèbies, aliments amb fibra (verdures, fruites, llegums, etc.). És preferible anar més sovint al lavabo que no pas patir restrenyiment per tal d’evitar esforços postoperatoris.
  • Eviti conduir fins després de la visita de control postcirurgia amb el metge. No faci moviments ràpids, ni practiqui esports de contacte o a l’aigua. Eviti carregar pesos superiors a 3 kg durant el primer mes de la cirurgia.

És important que segueixi una dieta mediterrània i que augmenti les proteïnes.

  • Prengui 2 o més racions de verdures i hortalisses al dia (almenys una d’elles crua).
  • Prengui 2 o 3 peces de fruita al dia, preferiblement senceres per aprofitar la fibra de la pell.
  • Sempre que sigui possible, consumeixi cereals i derivats integrals (pasta, arròs i pa, etc.).
  • Consumeixi llegums com a mínim 2 cops per setmana.
  • Prengui fruits secs (avellanes, nous 6-8 unitats, etc.) 4-5 cops per setmana.
  • Mengi més peix que carn vermella. Peix blau com a mínim 2 cops per setmana, (sardines, seitons, salmó, tonyina...).
  • Esculli preferiblement carn blanca (pollastre, porc, conill, etc.). De la carn vermella (vedella, xai) retalli’n el greix visible abans de cuinar-la. Si menja embotits, que siguin magres: pernil cuit, pernil de gla, llom, gall d’indi, etc.
  • Cuini aliments amb oli d’oliva, preferiblement verge extra i utilitzi els sofregits a base de verdures (tomàquet, ceba, all, porro, etc.) per amanir els plats.
  • Esculli productes làctics i els seus derivats i preferiblement desnatats o semidesnatats (llet, iogurts, formatges, etc.).
  • Eviti o redueixi el consum de: pastisseria i brioixeria industrials, aliments precuinats, patates de bossa, xips o similars (ganxets, snack, etc.) nates, margarines o mantegues, begudes i refrescos ensucrats i begudes alcohòliques.

  • Es recomana dormir de cantó durant les primeres setmanes (del cantó operat per preservar el pulmó sa que no està extirpat).
  • Faci una dieta baixa en sal. Haurà de controlar que les extremitats inferiors retinguin molt líquid i que no s’inflin. Si fos així, consulti el metge.
  • És important que eviti l’esforç abdominal quan vagi al bany. Per tant, és recomanable que hi vagi diàriament i que consulti en cas de restrenyiment. Cal que segueixi una dieta rica en fibra i tingui una vida activa.
  • Si en algun moment es troba marejat o sent que el cor li va molt ràpid, és important que consulti el metge perquè se li faci un electrocardiograma. Intenti evitar fer esforços fins que no rebi una resposta.

  • Hemoptisis: haurà de consultar a Urgències en cas que tregui sang fresca (de color vermell viu) per la boca. És normal després d’una cirurgia tenir restes de sang fosca a la mucositat. Amb el temps aquestes secrecions haurien d’aclarir-se.
  • Febre alta: si vostè presenta febre de més de 38 ºC de forma mantinguda, haurà de consultar a Urgències. Per minimitzar la febre, pot prendre Paracetamol (sempre que no hi sigui al·lèrgic).
  • Dolor intens: en cas de tenir dolor persistent tot i l’analgèsia, haurà de consultar el metge. Es considera dolor intens aquells que l’impossibilita per fer vida normal.
  • Alteració del ritme cardíac: si vostè nota palpitacions, dolor al pit, sudoració important amb marejos, haurà d’anar al metge per tal que li facin un electrocardiograma i descartar possibles arrítmies.

Després d’una cirurgia pulmonar és normal que tingui alguna ferida que s’ha de mantenir neta i seca. Gràcies a les tècniques mínimament invasives, les ferides cada vegada són més petites, però així i tot s’han de cuidar per evitar les infeccions.

Es recomana l’ús de sabó neutre per la neteja de ferides i mantenir-les seques per evitar el creixement de bacteris.

Per mantenir la ferida seca, es pot utilitzar després de la neteja, un assecador amb aire fred per assecar la pell i evitar la humitat de la zona.

No és necessari que tapi la ferida amb cap apòsit, i és que, com ja hem mencionat, ens interessa que estigui seca i el fet de tapar-la podria humitejar-la.

Els punts de sutura s’hauran de retirar 10 dies després de la retirada del drenatge toràcic i NO 10 dies després de la cirurgia. Sol·liciti hora al seu ambulatori de zona per concertar la seva retirada.

En cas que aparegui contingut purulent, pudent i la zona es vegi envermellida, pot consultar-ho al número: 638 68 16 25.

  • És molt important iniciar la sedestació després de les primeres 6 hores de la cirurgia, sigui al llit o a la butaca.
  • Es recomana començar a caminar l’endemà de la cirurgia. Caminar afavoreix a la seva recuperació.
  • L’estada mitjana és de 3-4 dies, però es pot donar el cas que s’allargui d’acord amb l’evolució clínica.
  • Vostè rebrà l’alta amb control telefònic les primeres 24-48 hores per part de la infermera clínica.

L’heparina és un tractament que afavoreix que la sang sigui més líquida i hi hagi menys risc de formació de coàguls.

Es recomana punxar-la sempre a la mateixa hora, millor a la nit, a la zona abdominal sota del melic amb un angle de 90 º.

Per una correcta administració a la zona: cal netejar prèviament la pell amb alcohol de 70 º, agafar un pessic de la pell, administrar la medicació a 90 º (de forma vertical) lentament, retirar l’agulla i per últim deixar anar el pessic de la pell.

NO ha de realitzar massatge a la zona d’administració. D’aquesta manera evitem la formació d’hematomes.

Les agulles s’han de llençar a un contenidor adequat per aquest residu.

Imagen
heparina subcutania

Analgèsics

  • Paracetamol
  • Dexketoprofèn
  • Metamizole
  • Tramadol

Haurà d’alternar la presa dels calmants fixats pel metge. Normalment, el paracetamol serà el tractament fix i caldrà combinar-lo amb un segon fàrmac (s’alternaran tots dos medicaments) cada 4 hores. Disposarà d’un 3r fàrmac de rescat, en cas que persisteixi el dolor.

Durant l’administració d’algun d’aquests medicaments, se li receptaran protectors gàstrics com l’omeprazol o el pantoprazol.

Durant les primeres setmanes després de la intervenció és important fer els exercicis recomanats per tal d’evitar infeccions respiratòries, així com afavorir la capacitat pulmonar i millorar l’expectoració de mucositat.

  • En cas d’una pneumonectomia, es recomana utilitzar un coixí sota del cantó sa i evitar lateralitzar-se al cantó NO operat.
  • És important la hidratació amb aigua per afavorir l’expectoració de mucositat (mitjançant les tècniques de fisioteràpia apreses).
  • En sortir de l’hospital, comenci a caminar sempre sota supervisió d’un familiar o amic.
  • Afavorir una tos controlada, sempre amb una protecció costal servint-se d’una tovallola doblegada per minimitzar l’impacte.
  • Es recomana emprar l’aplicació de Fissios (www.fissiosapp.com) amb exercicis pre i postoperatoris de fisioteràpia respiratòria. Disponible per a mòbils i en format web.

La fuita d’aire persistent pot prolongar l’estada hospitalària. Finalment, alguns pacients sotmesos a cirurgia de resecció pulmonar reben l’alta amb dispositius domiciliaris connectats al drenatge toràcic per poder-se recuperar a casa i evitar riscos associats a les estades hospitalàries perllongades.

La vàlvula de Hemlich és el dispositiu més freqüent domiciliari per donar d’alta a un pacient amb fuita persistent. És una vàlvula unidireccional que afavoreix la sortida d’aire a la cavitat toràcica, però no permet que entri l’aire de l’exterior.

Si té dubtes sobre com usar-la pot consultar al número: 638 68 16 25.

Aquesta vàlvula està connectada al tub toràcic o a una sonda de silicona. Si vostè és portador d’un tub toràcic, haurà de vigilar que el tub es mantingui sempre amb la mateixa longitud. En cas de sortida accidental o sortida parcial del tub, haurà de consultar el metge (si té consulta pròxima) o acudir a Urgències.

Realitzi una higiene de les mans abans de la cura i/o manipulació del drenatge.

És important netejar diàriament el punt d’inserció del tub amb povidona iodada (Betadine) per evitar la infecció. Per altra banda, haurà de recanviar les bosses diàriament per quantificar el líquid recollit i anotar-ne el volum total, així com el color.

Si la bossa de recollida s’infla, pot fer-li un petit tall a la part de dalt per facilitar la sortida de l’aire que s’hi acumula.

Servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital Universitari de Bellvitge.

edit-webform-itemsedit-actions

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: