Professionals i pacients de l’HUB col·laboren divulgant sobre salut cardiovascular durant La Marató 2022

-

Les històries personals i l’expertesa del personal sanitari de l’Hospital de Bellvitge han contribuït amb el compromís de sensibilització, divulgació i servei públic de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio. El marcador final del programa d’enguany ha superat els 8 milions d’euros, que es destinaran a la recerca en l’àmbit de les malalties del cor. 

“Diverses malalties cardiovasculars poden comportar que el cor s’aturi i es produeixi una mort sobtada, sense un precedent que ens orienti”, ha explicat el Dr. Josep Comin, cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital de Bellvitge en una entrevista durant el programa de La Marató 2022. 

Quant a la recerca, “els esforços que avui s’estan fent ens ajudaran, d’aquí a 5 o 10 anys, a ser capaços de predir amb molta facilitat quina persona té risc de mort sobtada i actuar de forma preventiva”, ha puntualitzat el Dr. Comin. “Serà gràcies a la integració de la informació genètica i les dades dels sistemes de salut”, segons el cardiòleg de l’HUB durant la seva intervenció, que es pot veure al minut 2:06:00

La metgessa del Servei de Cardiologia de l’HUB, Maria Mimbrero, ha incidit en la importància de seguir uns bons hàbits alimentaris per reduir el risc de patir una malaltia cardiovascular, que no avisa. “El 80% d’aquestes malalties es podrien prevenir amb un estil de vida saludable”, ha reiterat l’especialista, que acaba de publicar el llibre Cambia tus hábitos (RBA) amb consells i receptes a base de vegetals per passar a l’acció i millorar la salut cardiovascular. 

A partir de la seva experiència en els programes de rehabilitació cardíaca, la Dra. Mimbrero ha observat que la sobrecàrrega en les cures de les dones passa per davant la seva salut cardiovascular. “Les dones ens hem de posar en primer lloc i fer autocura”, ha insistit durant l’entrevista feta l’escenari de La Marató a Món Sant Benet.

El Dr. Ignasi Anguera, director de la Unitat d’Arrítmies i Electrofisiologia de l’HUB, ha participat a Catalunya Ràdio divulgant la importància del diagnòstic precoç d’arrítmies, que pot evitar les morts sobtades. També s’ha referit a la millora tecnològica dels implants, amb programes com Ritmocore o Adele, amb els que s’estan telemonitoritzant 2.000 pacients a l’Hospital de Bellvitge. 

El veterà del Barça, Marc Lecha, va patir un taponament arterial en un partit de bàsquet. Després de vuit minuts amb el cor aturat, va salvar la vida, gràcies a que una de les persones que el va atendre tenia la formació del desfibril·lador extern automàtic (DEA) i va tornar a néixer gràcies a un protocol ràpid de reactivació cardiopulmonar. Lecha ha estat intervingut dues vegades a l’Hospital de Bellvitge i ara ja torna a fer esport. Podeu recuperar la seva història aquí. 

L’especial del programa “Les dones i els dies” de Catalunya Ràdio ha comptat amb la participació de la Dra. Salud Santos, cap del Servei de Pneumologia de l’HUB. El focus del programa ha estat la manca de perspectiva de gènere en la investigació clínica i la pràctica de la medicina en les malalties cardiovasculars i respiratòries. 
 

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: