La Marató 2020 finançarà dos projectes de recerca en Covid-19 de l’Hospital Universitari de Bellvitge 

- Coronavirus

La Marató 2020 de TV3 i Catalunya Ràdio finançarà dos projectes de recerca en Covid-19 coliderats des de l’Hospital Universitari de Bellvitge. En total, La Marató finançarà 36 projectes de recerca, 5 dels quals de l’IDIBELL, per un import total de 12,5 milions d’euros.

Un dels projectes amb participació de l’Hospital de Bellvitge, finançat amb 300.000 €, estudiarà les variants genètiques que fan que algunes persones desenvolupin complicacions de la Covid-19. Entre les persones que s’infecten amb el SARS-CoV-2 hi ha casos asimptomàtics o amb símptomes molt lleus, i n’hi ha d’altres que presenten greus complicacions que fins i tot poden tenir un desenllaç fatal, i els factors que determinen quina serà l’evolució individual de cada pacient encara són una incògnita.

A més, estudis recents han indicat que la presència d’anticossos neutralitzants contra la citocina interferó, una molècula de senyalització implicada en la primera línia de defensa enfront dels virus, és indicatiu d’un mal pronòstic de la Covid-19. Aquest projecte, liderat per la Dra. Conxi Lázaro (ICO) i el Dr. Xavier Corbella (HUB), determinarà també la prevalença d’aquests anticossos entre els diferents grups de pacients.

D’altra banda, el grup de Nefrologia i Trasplantament Renal de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge, en col·laboració amb l’Institut de Recerca Vall d’Hebron, ha rebut 190.000 € per iniciar un estudi de l’eficàcia i la seguretat de les vacunes contra la Covid en pacients trasplantats.

Gràcies a l’esforç de tota la comunitat científica s’han aconseguit desenvolupar vacunes contra el nou coronavirus en temps rècord. No obstant això, encara no s’ha testat si aquestes vacunes són eficaces i segures en persones que han rebut un trasplantament i poden estar immunodeprimides. Aquest projecte pretén estudiar la immunitat a curt i llarg termini induïda per la vacuna en persones trasplantades.

Els altres 3 projectes de l’IDIBELL finançat per La Marató són:

● Monitoratge del patró respiratori dels pacients amb pneumònia greu per Covid-19 mitjançant un nou dispositiu no invasiu (Consorci Sanitari Integral–IDIBELL i Institut de Bioenginyeria de Catalunya).

● Composició de la microbiota com a predictor de riscos en pacients amb càncer infectats amb el coronavirus 2 de la síndrome respiratòria aguda greu SARS-CoV-2 (Institut d'Investigació Oncològica Vall d'Hebron i IDIBELL–Institut Català d’Oncologia).

● Síndrome inflamatòria multisistèmica associada a Covid-19 en nens: bases genètiques, epigenètiques i immunopatogèniques (Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol, IDIBELL, Fundació per a la Investigació Biomèdica de l’Hospital Universitari La Paz, i Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras).