L’sLHam de científiques de l’IDIBELL posa el focus en el biaix de gènere en la recerca biomèdica i la salut de les dones

- Recerca

L’Auditori Barradas de L’Hospitalet ha acollit aquest 6 de febrer el 8è sLHam de científiques de l’IDIBELL, una iniciativa que dona veu a investigadores i professionals de la salut per reivindicar el paper de la dona en la ciència, tant com a investigadora com a subjecte d’estudi. L’esdeveniment, que enguany s’ha inclòs en el Tour del Talent de la Fundació Princesa de Girona, ha posat el focus en el biaix de gènere en la recerca biomèdica, un factor clau en el desenvolupament de nous tractaments i en la qualitat assistencial.

Entre les participants ha destacat la Dra. Carme Monasterio, cap de la Unitat de Son i Ventilació de l’Hospital de Bellvitge, qui ha subratllat la importància d’incorporar la perspectiva de gènere en l’estudi dels trastorns del son: “Les dones no som atípiques, som diverses”, ha afirmat, posant de manifest com les diferències biològiques i hormonals entre homes i dones influeixen en el diagnòstic i tractament de l’apnea obstructiva del son.

L’acte ha comptat amb la participació de la Dra. Maria Molina, cap de la Unitat Funcional d’Interstici Pulmonar de l’Hospital de Bellvitge, directora científica de l’IDIBELL i de l'Àrea de Malalties Respiratòries del CIBER, qui ha destacat la importància de la divulgació per apropar la recerca a la societat: “Hem demostrat que quan s’explica bé, la ciència interessa a tothom”.

Per la seva banda, la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Eva Menor, ha reivindicat la necessitat de trencar estereotips: “Hem avançat molt en la igualtat de gènere en ciència, però ara ens toca trencar les barreres més invisibles”.

L’alcalde de L’Hospitalet, David Quirós, ha subratllat el compromís de la ciutat amb la promoció de la ciència i la divulgació: “Aquest sLHam forma part d’un pla estratègic de comunicació científica, continuarem treballant-hi”.

La jornada ha comptat amb dues sessions, una matinal per a estudiants d’institut i una de tarda oberta al públic general. A més, ha inclòs ponències d’expertes en diferents àmbits com la neurodegeneració, la medicina regenerativa o la nutrició i el càncer, amb l’humor i la divulgació com a eines per fer la ciència més accessible.

La guanyadora d’aquesta edició ha estat Mercedes Gil-Lespinard, investigadora en nutrició i càncer de l’Institut Català d’Oncologia, que ha captivat el públic amb un monòleg sobre la importància de l’activitat física en la salut.

L’sLHam de científiques de l’IDIBELL es consolida així com un espai de divulgació i reflexió per avançar cap a una ciència més inclusiva i equitativa.

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: