L’HUB, present a la celebració del 40 aniversari de la coordinació de trasplantaments a Catalunya

-

Una delegació de professionals de l’Hospital de Bellvitge (HUB) ha assistit a l’acte de commemoració dels 40 anys de la coordinació de trasplantaments a Catalunya i a Espanya, organitzat per l'OCATT i celebrat el 17 de desembre al Palau de la Generalitat i que ha presidit el cap de l’executiu català, Salvador Illa.

El grup de l’HUB, encapçalat pel director del Programa de Trasplantament del centre, el Dr. Gabriel Moreno González, ha estat integrat pels drs. Joaquim Xiol, Josep Maria Cruzado, Salvador Gil-Vernet i Josep Maria Grinyó i les dres. Eva Oliver i Laura Lladó així com la infermera coordinadora de trasplantaments Carme Vidal Biosca.

El president Illa ha destacat l’elevada exigència del model del coordinació català i estatal “que ha de ser molt precís i que requereix una capacitat logística molt rellevant”. A l’ acte també van intervenir la Dra. Teresa Pont, ex coordinadora de trasplantament del Hospital Vall d’Hebron, que va destacar la figura del coordinador de trasplantaments i també va subratllar la diferencia de gènere en el mon sanitari i en tot allò relacionat amb la donació i el trasplantament. D’ altra banda, el Dr. Josep Maria Campistol director general del Hospital Clinic i nefròleg de trasplantament, va donar rellevància al sistema català de donació i trasplantament no sol en aquests 40 anys, sinó des de fa 60 anys quan es va realitzar el primer trasplantament renal al Estat espanyol a Catalunya i ha recordat totes les fites històriques que han fet de Catalunya la comunitat pionera en el mon de la donació i trasplantament.

Història de la donació i el trasplantament

En el decurs de l’acte s’ha recordat que Catalunya ha estat pionera en la majoria dels trasplantaments a tot l’Estat, com ara el de fetge a l’Hospital de Bellvitge l'any 1984. Aquell mateix any, el Departament de Salut va posar en marxa el Programa de Trasplantaments, una iniciativa innovadora i pionera a l’Estat que pretenia ordenar l’incipient món dels trasplantaments no renals. Es va crear la xarxa de centres autoritzats per a la detecció de donants i els diferents programes de trasplantaments a determinats hospitals. A més, es va definir el rol del coordinador hospitalari de trasplantaments, professional mèdic responsable del procés de donació a cada un dels hospitals autoritzats per a l’obtenció de donants, una figura fonamental que es considera la clau de l’èxit del conegut com a Model espanyol de trasplantaments, una referència al món.

Un any després, el 1985, el Programa de trasplantaments evolucionava al Centre de Coordinació de Trasplantaments de Catalunya, amb la creació d’una oficina extrahospitalària de coordinació de l’intercanvi d’òrgans entre els diferents hospitals autoritzats de la xarxa. L’oficina estava de guàrdia les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Durant aquests primers anys, des de 1985 fins a 1989 (any de creació de l’Organització Nacional de Trasplantaments [ONT]), l’oficina de Barcelona va coordinar l’intercanvi d’òrgans tant dels hospitals catalans com de la resta de l’Estat.

El 1989, el Ministeri de Sanitat va crear l’ONT i va assumir la coordinació i l’intercanvi d’òrgans entre totes les comunitats autònomes espanyoles menys Catalunya. L’intercanvi d’òrgans entre tot el territori espanyol i les organitzacions europees es va seguir realitzant a través de l’oficina catalana, tal com es continua fent avui en dia. I un any després, el 1990, és realitza, primer a Madrid i poc després a Barcelona, a l'Hospital Vall d'Hebron, el trasplantament de l'òrgan que quedava, el pulmó.

L’any 1994 es va crear, per Ordre, l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), organització responsable de planificar, ordenar i coordinar totes les activitats relacionades amb l'extracció, la conservació, la distribució, el trasplantament i l'intercanvi d'òrgans i teixits per utilitzar-los amb finalitats terapèutiques a Catalunya.

Els centres catalans també han estat protagonistes de noves iniciatives en anys posteriors, com el trasplantament renal de donant viu creuat (programa nacional i internacional), el trasplantament hepàtic Split, el trasplantament de cara total, el cardíac de donant en asistòlia, que es va realitzar per primera vegada a Catalunya a l’HUB, o el d’úter de donant viva.

Catalunya és la comunitat autònoma amb més activitat de trasplantament i la segona en donació cadàver a l’Estat. L’any 2023 es va obtenir la xifra rècord de 384 donants cadàver d’òrgans i 189 donants vius renals, fet que va permetre assolir la xifra històrica de 179 trasplantaments per milió de població (1.393 intervencions), la qual cosa no està a l'abast probablement de cap estat o regió del món. Alguns programes de trasplantament dels hospitals catalans són referents aquí i a fora.

Després, i amb més de 30.000 trasplantaments d’òrgans realitzats pels hospitals catalans, Catalunya i Espanya són líders i referents mundials en donació amb una taxa de 49 donants per milió de població. Aquest fet ha suposat donar vida i esperança a milers de persones que, sense el trasplantament, no haurien sobreviscut.

edit-webform-itemsedit-actions--2

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: