El repte de l’alimentació equilibrada al Nadal protagonitza una nova conferència a la Biblioteca Bellvitge

-

Els excessos en els àpats nadalencs, i més enllà d’aquest moment puntual com mantenir una alimentació saludable durant tot l’any, van centrar la xerrada de les dietistes-nutricionistes Elisabet Romero i Carlota Martín, del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital de Bellvitge, a la Biblioteca Bellvitge, dins del cicle Disculpi tinc un dubte...

A partir de les deu consultes més habituals al voltant de l’alimentació que reben les especialistes de l’HUB, les dues professionals van llençar un primer missatge cabdal: no porta enlloc obsessionar-se pels sis àpats especials que es fan durant les festes, en comptes d’això pot resultar molt més útil i eficaç fer l’esforç d’anar incorporant petis canvis a la nostra quotidianitat alimentària.

Van oferir un seguit de senzills consells pràctics per minimitzar l’impacte del seguit d’àpats extraordinaris de les festes: des de planificar la resta d’àpats i prioritzar els aliments de temporada o provar diferents formes de cocció, fins a fer llistes de la compra, fixar-se objectius realistes o bé omplir el plat una sola vegada amb tot els aliments que ens entren pels ulls en una taula de Nadal parada amb moltes ofertes temptadores.

Altres qüestions habitual que se’ls hi plantegen fan referència a quina és la millor dieta: la mediterrània, sens dubte; si s’ha de fer tot a la planxa o bullit: es poden provar altres tècniques de cuina saludables com el forn, l’estofat o el saltejat, o l’impacte negatiu de sal: s’ha de reduir el seu consum, i els greixos -no hi ha aliments prohibits però si s’ha d’evitar el màxim possible el consum de processats, “tot allò que puguem preparar nosaltres sempre serà més saludable que si ens ho trobem en un aliment processat o ultraprocessat”, van assegurar.

Un altre aspecte que planteja moltes consultes és el sucre. En aquest sentit van alertar sobre els “molts noms i cognoms” amb els quals pot haver-hi un excés de sucre en molt aliments processats.

Mantenir l’activitat física com a eina de salut complementària a una bona alimentació; evitar la falta d’hores de son (afecten també a la nutrició); incorporar de forma habitual el plat equilibrat, sempre amb la presència de verdures, aliments proteics, farinacis i fruita (en proporcions variables); deixar de concebre l’alimentació en base a un codi de càstig i recompensa (el menjar és només una part d’un estil de visa saludable) i no oblidar el component hedonístic i socialitzador dels àpats van ser altres dels consells que van oferir Elisabet Romero i Carlota Martín.

El públic assistent ha participat activament en la xerrada, plantejant preguntes al voltant de la nutrició i els àpats de festes.

Per últim, les dues dietistes-nutricionistes van recomanar la guia Petits canvis per menjar millor, un recurs online del Canal Salut del departament amb consells i informació pràctica per assolir una alimentació equilibrada i saludable.

Xerrades per esvair tot tipus de dubtes

La segona edició del cicle Disculpi tinc un dubte... està integrada per un total de set xerrades, fruit de la renovació de la col•laboració que l’HUB i la Biblioteca Bellvitge van encetar l’any passat per organitzar un seguit de trobades amb especialistes de l’hospital.

En aquestes xerrades per resoldre les consultes més habituals sobre diverses patologies, la proximitat i la interacció amb els assistents són les característiques més rellevants. Mantenir la forma física a partir dels 65 (22 de gener); la insuficiència cardíaca (18 de febrer); les cataractes, els despreniments de retina i altres patologies oftalmològiques habituals (18 de març); la donació d’òrgans (9 d’abril) i els fàrmacs per a l’obesitat (21 de maig) són els següents temes que abordaran les xerrades d’aquest segon cicle.

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: