Restrenyiment: què és i com tractar-lo

Restrenyiment vol dir que existeix la dificultat per evacuar els budells fàcilment o de manera regular. Això es pot traduir a tenir menys d’una evacuació cada tres dies i que la femta sigui dura o difícil de passar. Algunes persones que tenen restrenyiment pressenten dolor en defecar i a l’empènyer, o sensació incompleta de buidar el budell. Les evacuacions normals poden variar des de tres al dia fins a una evacuació cada tres dies.

Gairebé totes les persones pateixen restrenyiment algun moment de la seva vida. Aquest símptoma és més comú en dones i adults majors de 65 anys. Les dones embarassades poden tenir restrenyiment, ja que els moviments dels budells són més lents, aquest problema també es dona al postpart o després d’una cirurgia. La majoria dels problemes de restrenyiment són temporals i no greus. Quan s’entenen les causes, prevenir-les i tractar-les pot ajudar a trobar millora d’aquesta condició. 

  • Menjars irregulars amb baix contingut en fibra. 
  • Baixa activitat física
  • Alguns medicaments
  • Síndrome de còlon irritable
  • Canvis a la vida diària o rutina (embaràs, envelliment, viatjar)
  • Abús de l’ús de laxants
  • Ignorar la urgència d’anar a defecar
  • Deshidratació
  • Malalties específiques com infart cerebral 
  • Problemes al còlon i al recte
  • Problemes amb la funció dels budells

El diagnòstic i tractament del restrenyiment, normalment, es basa en la història clínica i un examen físic. Per aquest motiu, pot requerir un examen rectal com  a part de l’examen físic.

Les proves realitzades pel seu metge dependran de la durada i severitat del restrenyiment, la seva edat, si té presència de sang a la femta, canvis als hàbits de la seva defecació, pèrdua involuntària de pes o de la seva història familiar de càncer de còlon.

Accés al bany

Seguir una rutina pot ajudar-lo a tornar a tenir el control dels budells. Per això és important que s’assegui cada dia uns 10 minuts aproximadament al lavabo tranquil·lament (preferentment mitja hora després de l’esmorzar).

La manera que vostè seu al sanitari pot marcar una gran diferència de com es buida el budell. La posició correcta pot millorar l’angle del recte, ajudar als seus músculs que treballin de manera eficient i sense empènyer. És important que segueixi aquests passos:

  • Segui còmodament al sanitari amb les cames separades.
  • Col·loqui els peus plans en un tamboret (d’uns 20 cm d’alçada).
  • Inclineu cap al davant els seus malucs i recolzi els colzes i avantbraços a les cuixes. 
  • Relaxeu-vos i respiri normal, no tracti de contenir la respiració.
  • Allargui la cintura bombejant els seus músculs abdominals. 
  • Relaxi l’anus.
  • Faci servir els seus músculs abdominals com una “bomba” per empènyer la matèria fecal cap a fora. 
  • No es quedi asseguda més de 10 minuts, si no ha pogut evacuar durant aquest temps provi més tard.

Recordi, aquesta tècnica porta temps i pràctica, no es desanimi. 


 

Dieta
Ingerir uns tipus d’aliments de manera regular i tenir una adequada aportació de líquids són els factors més importants per un bon funcionament dels budells. Una dieta amb suficient fibra (20 a 35 grams per dia), ajuda a mantenir i donar forma a la femta.

Algunes persones, quan consumeixen un alt contingut en fibra poden tenir distensió abdominal o gasos. Tracti d’incrementar la seva fibra basant-se en fibra soluble i natural (fruites, vegetals i civada) en comptes de la fibra insoluble (segó). Comenci amb petits increments fins que finalment la seva femta es torni més suau i freqüent. Alguns aliments tenen propietats laxants de manera natural com les figues, les prunes, els kiwis, les melasses. Afegir llinassa triturada a la seva dieta li ajudarà a millorar la consistència de la seva femta i fer-la passar més fàcilment. Algunes persones són més predisposades a tenir restrenyiment, per aquest motiu es recomana evitar aliments baixos en fibra com gelats, formatges, carns i aliments processats. Per preveure la deshidratació i ajudar a evitar el restrenyiment es recomana beure d’1.5 a 2 litres d’aigua o sucs vegetals o fruites tots els dies. 

Tractament mèdic
El tractament per al restrenyiment depèn de la causa, severitat i durada del problema. En alguns casos, només amb la modificació de la ingesta necessària d’alguns aliments i un estil de vida saludable, és suficient per millorar i preveure aquest problema. Si aquests simples canvis no funcionen haurà de seguir les recomanacions del seu equip mèdic.

Alguns cops, el restrenyiment pot portar a complicacions. Aquestes complicacions inclouen hemorroides i fissures anals (esquinçament al voltant de la pell de l’anus) causades per femta dura que estiren el múscul de l’esfínter anal. Com a resultat pot existir sagnat al recte que es presenta com fils de sang a sobre de la femta. En alguns casos, empènyer pot portar a un prolapse rectal (que el recte surti). Aquesta condició s’associa a una secreció constant de moc per l’anus. En alguns casos, deixar d’empènyer constantment és suficient per millorar els símptomes, però en casos com prolapses crònics o severs, es requereix cirurgia per reforçar i tensar els músculs de l’esfínter anal o reparar el prolapse rectal.

Punts a recordar

  1. El restrenyiment afecta  gairebé qualsevol persona a qualsevol moment de la seva vida.
  2. Molta gent pensa que es troben restrenyiment, quan en general, els seus moviments intestinals són regulars. 
  3. Les causes més comunes de restrenyiment estan relacionades amb l’estil de vida i tenen una dieta baixa en fibra i fan poca activitat física. 
  4. Altres causes de restrenyiment poden donar-se per medicaments, còlon irritable, abús de laxants i malalties específiques. 
  5. El seu historial mèdic i un examen físic poden ser-hi les úniques proves necessàries abans que un metge li recepti algun medicament. 
  6. A la majoria dels casos, aquestes recomanacions el poden ajudar a millorar i preveure que el restrenyiment sigui recurrent:
    1. Mengi una dieta balancejada alta en fibra soluble que inclogui fruita fresca i vegetals. 
    2. Begui abundants líquids
    3. Faci exercici regularment
    4. Esculli un temps per anar al lavabo després de l’esmorzar o el sopar fora de distraccions
    5. No ignori la urgència d’anar de ventre.
    6. Entengui que els hàbits intestinals normals poden variar
    7. Quan noti algun canvi prolongat o significant als seus hàbits intestinals parli amb el seu metge.

Hospital Universitari de Bellvitge

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: