La Dra. Daniela Pérez i la infermera Laura González, del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital de Bellvitge (HUB), han estat les encarregades d’obrir la segona edició del cicle de xerrades Disculpi tinc un dubte..., a la Biblioteca Bellvitge el 12 de novembre, tot presentant les consultes més habituals al voltant de la vacunació com a prevenció de les malalties víriques.
En el decurs de la xerrada, les dues professionals han fet especial èmfasi en un missatge que encara necessita arrelar-se més entre la ciutadania: les vacunes no s’administren per evitar infeccions víriques, sinó per evitar les complicacions greus que poden ocasionar aquestes infeccions. “Estem més acostumats a curar que a prevenir, i per aquest motiu és molt important la informació i la formació de la societat, resoldre qualsevol dubte que els hi pugui generar la vacunació”, han destacat totes dues.
Alguns dels principals dubtes sobre la vacunació que es troben a la consulta fan referència al moment idoni per a la vacunació –és recomanable posar-la a la tardor perquè sigui efectiva fins al final de l’hivern com a mínim- i als possibles efectes adversos –normalment no en fan, però en alguns casos es pot registrar febrícula i malestar general durant 24 o 48 hores-.
Laura González i la Dra. Pérez també han insistit en la necessitat de vacunar-se si es conviu amb persones vulnerables, “podem ser portadors asimptomàtics del virus” i de posar en pràctica altres mesures preventives, com ara el rentat de mans o l’ús de mascaretes en espais molt atapeïts de gent o molt sensibles, com els hospitals, per exemple.
El públic assistent ha participat activament en la xerrada, plantejant preguntes al voltant de la vacunació infantil, la conveniència de vacunar-se si es pateix alguna altra infecció o, fins i tot, si hi ha alguna circumstància que faci desaconsellable vacunar-se.
Set xerrades per esvair tot tipus de dubtes
La segona edició del cicle Disculpi tinc un dubte... està integrat per un total de set xerrades, fruit de la renovació de la col·laboració que l’HUB i la Biblioteca Bellvitge van encetar l’any passat per organitzar un seguit de trobades amb especialistes de l’hospital. En aquestes xerrades per resoldre les consultes més habituals sobre diverses patologies, la proximitat i la interacció amb els assistents són les característiques més rellevants.
Tenir cura d’una bona alimentació al Nadal (18 de desembre); mantenir la forma física a partir dels 65 (22 de gener); la insuficiència cardíaca (18 de febrer); les cataractes, els despreniments de retina i altres patologies oftalmològiques habituals (18 de març); la donació d’òrgans (9 d’abril) i els fàrmacs per a l’obesitat (21 de maig) són els temes que abordaran les xerrades d’aquest segon cicle.