L’Hospital de Bellvitge celebra els 30 anys de la Unitat de Neuroradiologia Intervencionista, la primera creada en un hospital públic a Catalunya

-

Bona part dels professionals mèdics i d’infermeria actuals i d’etapes anteriors participen avui en una jornada a l’HUB

Més de 6.000 pacients han estat atesos des del 1994 per aneurismes i d’altres patologies que necessiten de tècniques endovasculars

En les darreres tres dècades, la Unitat de Neuroradiologia Intervencionista del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital de Bellvitge s’ha consolidat com un referent en l’assistència, la formació i la recerca d’aquesta especialitat radiològica.

La jornada de celebració de les primeres tres dècades d’activitat de la Unitat de Neuroradiologia Intervencionista ha constituït també un emotiu i càlid comiat per la seva jubilació a la Dra. M. Àngels de Miquel, una de les pioneres de la unitat, que compta actualment amb 6 neuroradiòlegs intervencionistes. La unitat ha atès més de 6.000 pacients i s’encarrega del diagnòstic neurovascular dels seus dos serveis principals de referència: Neurocirurgia i Neurologia.

- Vegeu l'àlbum de la història de la unitat

La majoria dels procediments que realitzen els neuroradiòlegs intervencionistes s'efectuen amb microcatèters que s’introdueixen per l'engonal i permeten, després de puncionar l’artèria femoral o la radial, accedir als vasos del cervell, el coll i la medul·la per solucionar aneurismes cerebrals, malformacions vasculars cerebrals i medul·lars; estenosis de les caròtides i arterials intracranials; infarts cerebrals aguts; embolitzacions de malformacions vasculars craniofacials, tumors cerebrals i de la regió del cap, entre d’altres patologies. Totes aquestes tècniques mínimament invasives es duen a terme en sales equipades amb angiògrafs digitals.

La innovació tecnològica ha multiplicat la seguretat i la precisió de la neurologia intervencionista en els darrers anys: catèters, stents, balons, materials per embolitzar, nous angiògrafs. “Amb dos plànols alhora, reconstruccions tridimensionals o la capacitat de fer una adquisició de TAC, els nous angiògrafs han augmentat la seguretat i la precisió d’una forma extraordinària”, explica la Dra. M. Àngels de Miquel. Tot i això, la neuroradiòloga considera que la posada en marxa dels tractaments de trombectomia per a l’abordatge integral de l’ictus ha constituït l’avenç més rellevant dins la neuroradiologia intervencionista.

Els professionals de la Unitat de Radiologia Intervencionista mantenen un servei de guàrdia permanent a l’Hospital de Bellvitge per tal d’atendre urgències intravasculars, amb el suport d’infermeria, neuròlegs i anestesiòlegs, i coordinen l’atenció al Joan XXIII de Tarragona.

Tres dècades d’expertesa acumulada

La jornada serveix també per reunir a molts dels professionals que han passat per la Unitat des de la seva creació. La Dra. de Miquel pot considerar-se com la primera neuroradiòloga intervencionista de la unitat, ja que va ser després d’una estada formativa de mig any que va realitzar a l’Hospital Lariboisière de París quan es va posar en marxa de manera oficial la Unitat de Neuroradiologia Intervencionista de l’Hospital de Bellvitge.

La Dra. de Miquel recorda que en aquell moment només existien altres unitats semblants, a Madrid, Zaragoza i A Coruña i a poc a poc aquests tractaments van anar estenent-se. “A Catalunya vam ser pioners en organitzar-nos a tots els nivells en l’abordatge a l’ictus per aconseguir la màxima efectivitat en el mínim temps i dur a terme un estudi conjunt entre els hospitals de tercer nivell. Aquest va ser un dels cinc estudis més importants del món en aquell moment per demostrar els evidents beneficis de la trombectomia en l’ictus. Això no només ens ha ajudat aquí a casa nostra, sinó que som exemple d’abordatge transversal arreu del món”, explica la Dra. de Miquel.

En la consolidació de l’activitat de la unitat ha estat fonamental el treball multidisciplinari que fa possible decidir en comitè i desenvolupar procediments molt complexos, com ara les malformacions arteriovenoses cerebrals (amb els neurocirurgians) o les malformacions vasculars superficials, en que també intervenen dermatòlegs, neuròlegs, angioradiòlegs, cirurgians plàstics, vasculars, maxil·lofacials i internistes.

Un tret diferencial de la Unitat de Radiologia Intervencionista de l’HUB en aquestes tres dècades ha estat el suport emocional als pacients després de procediments que en moltes ocasions tenen un gran impacte en la seva vida diària. A partir d’una experiència personal, la Dra. de Miquel va començar a col·laborar amb l’Associació AVES, una entitat sense afany de lucre dedicada a l’acompanyament de persones en situacions de dol i pèrdua. Explica que “veient que molts dels nostres pacients es sentien malament després de les hemorràgies al cap, i no semblava ser un problema psiquiàtric, vaig demanar a AVES si podríem muntar un grup de suport d’aquestes persones. L’experiència va superar àmpliament tot el que m’hagués pogut imaginar en quant a com va ajudar els pacients”. Això va ser fa 25 anys, i des de llavors els grups de suports per a pacients es mantenen, amb la implicació total de la Dra. de Miquel amb l’associació.

edit-webform-itemsedit-actions

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: