JAMA publica un estudi liderat per l’HUB sobre els bons resultats d’una nova membrana de purificació sanguínia extracorpòria

- Recerca

La revista Journal of the American Medical Association (JAMA), una de les més importants del món, publica el seu darrer número un estudi liderat per especialistes de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’IDIBELL on es demostra que l’ús d’una nova membrana de purificació sanguínia extracorpòria redueix de manera important la insuficiència renal aguda després d’una cirurgia cardíaca d’alta complexitat.

L’estudi, anomenat SIRAKI02, ha estat encapçalat per facultatius especialistes en Medicina Intensiva de l’HUB, juntament amb cirurgians cardíacs, anestesiòlegs, bioquímics i perfusionistes del mateix hospital. A més, hi han fet també una aportació fonamental especialistes de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Simultàniament a la seva publicació a JAMA, l’estudi ha estat presentat pel seu primer autor, el Dr. Xosé Luis Pérez Fernández, al Congrés de la Societat Europea de Medicina Intensiva (ESICM), que es va celebrar del 7 al 9 d’octubre a Barcelona. 

La insuficiència renal aguda és una pèrdua sobtada de la capacitat dels ronyons d’eliminar les restes perjudicials del nostre organisme. Es tracta d’un problema secundari important entre les persones ingressades en estat crític a l’hospital, i també una conseqüència freqüent d’haver-se sotmès a una cirurgia cardíaca, especialment si és d’alta complexitat.

Amb aquest estudi, els investigadors han volgut analitzar si aquests casos d’insuficiència renal després d’una operació cardíaca complexa disminueixen en cas que, durant la cirurgia, es connecti a la circulació extracorpòria una membrana d’adsorció augmentada oXiris®. Aquest tipus de membrana d’última generació es va començar a utilitzar fa uns anys per a les teràpies de substitució renal contínua a les UCI i per al maneig de la sèpsia, però aquesta ha estat la primera vegada, després de diferents estudis, en què el seu ús s’ha aconseguit associar a beneficis clínics.

L’assaig va incloure 343 pacients dels hospitals de Bellvitge i Germans Trias i Pujol sotmesos entre el 2016 i el 2022 a cirurgies que requerien circulació extracorpòria durant més de 90 minuts (principalment cirurgies de doble substitució de vàlvula cardíaca, o de substitució de vàlvula cardíaca i bypass d’artèria coronària). Des del Laboratori de Bioquímica de l’Hospital de Sant Pau, es va avaluar la resposta inflamatòria dels pacients quantificant els mesuradors inflamatoris obtinguts durant i després de la cirurgia.

El resultat va ser que, en els pacients del grup de control (169 persones) hi va haver un 40% de casos d’insuficiència renal aguda durant la setmana posterior a la intervenció, mentre que, en els pacients en què es va utilitzar la nova membrana (174 persones), aquesta proporció es va reduir al 28%. A més, es va poder comprovar que el dispositiu no provoca problemes afegits als pacients i que els infermers perfusionistes –experts en aparells de circulació extracorpòria– el van poder fer funcionar de forma senzilla.

Si es confirmen aquests resultats, es podria establir l’ús rutinari d’aquests dispositius en els pacients de risc que se sotmetin a cirurgia cardíaca amb circulació extracorpòria. També és probable que aquest dispositiu tingui altres beneficis clínics per al pacient i escurci la seva estada a l’UCI, si bé caldrà un estudi amb un nombre més alt de pacients per confirmar-ho.

Article de referència

Extracorporeal Blood Purification and Acute Kidney Injury in Cardiac Surgery. The SIRAKI02 Randomized Clinical Trial. Xosé Pérez-Fernández, PhD; Arnau Ulsamer, PhD; María Cámara-Rosell, PhD; Fabrizio Sbraga, MD; Enric Boza-Hernández, MD; Enrique Moret-Ruíz, PhD; Erika Plata-Menchaca, MD; Doménech Santiago-Bautista, MD; Patricia Boronat-García, MD; Víctor Gumucio-Sanguino, MD; Judith Peñafiel-Muñoz, PhD; Mercedes Camacho-Pérez, PhD; Antoni Betbesé-Roig, PhD; Lui Forni, PhD; Ana Campos-Gómez, PhD; Joan Sabater-Riera, PhD; for the SIRAKI02 Study Group JAMA. Published online October 9, 2024. doi:10.1001/jama.2024.20630

edit-webform-itemsedit-actions

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: