La terrassa de l’edifici concebut per Antoni Gaudí i Patrimoni Mundial de la Humanitat des de l’any 2005, va acollir el 3 d’octubre la presentació del nou llibre del projecte RELAT-Hos, “Desde mi habitación (volumen IV)”, que conté una seixantena de relats escrits per pacients.
En l’emotiu acte van participar la infermera de l’HUB Antonia Castro, creadora i coordinadora del projecte, relatadors i professionals de diferents dispositius i centres.
La benvinguda va anar a càrrec d’Amílcar Vargas, gestor de Patrimoni Mundial de la Casa Batlló, que ha patrocinat la publicació d’aquest quart llibre de RELAT-Hos.
Antonia Castro va intervenir per subratllar els múltiples nous camins que s’estan obrint per a la adopció del RELAT-Hos per diferents dispositius i territoris, en una evolució que no era, ni molt menys, previsible quan va començar a caminar l’any 2017.
Posteriorment van parlar tres dels relatadors que han participat en el projecte: Merche Yll, David Herrera i Jorge Targui, per recordar com ha estat la seva implicació en el projecte. Trobar claus, internes i externes, que ens ajudin a sortir de situacions complicades marcades per la vulnerabilitat, la capacitat dels llibres de RELAT-Hos per actuar com un “manual” informal de superació de moments complexos o el potencial terapèutic de l’art, i més concretament de l’escriptura, van ser alguns dels arguments en que van coincidir els tres relatadors.
Posteriorment també va intervenir Gemma Grabalosa, referent de Benestar Emocional i Salut Comunitària (RBEC) de l’EAP Olot, encarregada d’impulsar REALT-AP, una adaptació de RELAT-Hos en forma de tallers d’escriptura creativa per als pacients d’atenció primària.
Miriam Ordoñez i Sandra Nebot, del Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CAS) de l’Hospitalet de Llobregat van comentar també el cas d’un de les persones que atenen i que en una hospitalització a Bellvitge va descobrir i participar en el projecte RELAT-Hos, fet que li ha provocat un impacte positiu en el seu estat emocional.
El projecte RELAT-Hos és una iniciativa de la Direcció d’Infermeria que forma part del pla global d’humanització de l’Hospital de Bellvitge, adreçat a pacients, familiars i professionals. La proposta, que es va posar en marxa en 2017, és tan senzilla com terapèutica: convidar al pacient hospitalitzat a expressar les seves emocions, sentiments o inquietuds mitjançant un relat que passarà formar part d’un llibre que es regalarà als futurs pacients per fer més agradable la seva estada a l’hospital.
Ara fa tres anys, també es va posar en marxa el web de RELAT-Hos, un espai en què ja s’ha publicat una vintena d’entrevistes amb relatadors i relatadores, així com els seus relats corresponents, entre d’altres continguts en català, castellà i anglès. A més a més, es poden escoltar versions en àudio dels relats gràcies a la col•laboració de betevé i de voluntaris relacionats amb la cadena.