Aula de Salut a El Prat, amb la Dra. Vilarrasa: “Els disruptors endocrins es bioacumulen i els efectes poden no aparèixer fins a la vellesa”

- Formació

Aquest 21 de maig, més de 60 persones van omplir la sala del Centre Cívic Jardins de la Pau per a una nova edició de l’Aula de Salut d’El Prat. En aquesta ocasió, la xerrada va ser impartida per la Dra. Núria Vilarrasa, metgessa especialista en Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i coordinadora del grup d'obesitat de la SEEN, i es va centrar en la salut hormonal i els disruptors endocrins.

“La salut hormonal no només està associada a les dones”, va afirmar la Dra. Vilarrasa. Va explicar que el cos humà està format per un conjunt d’hormones essencials per mantenir la salut de l’organisme. “Però el problema radica en les substàncies presents en l’entorn quotidià, ja que s’uneixen als receptors del cos i poden alterar la funció de les hormones”, segons la professional de l’HUB.

Fa anys que es coneixen els disruptors endocrins en l’àmbit científic, però el problema és que hi ha més de 350.000 productes químics dels quals es desconeix gairebé un 80%. Només uns 800 estan descrits. “Estem constantment en contacte amb substàncies que encara s’estan estudiant i que poden interaccionar entre elles, fent molt complex el seu estudi”, en paraules de l’especialista.

La Dra. Vilarrasa va destacar que aquestes substàncies es troben a tot arreu: pesticides a la fruita i verdura que consumim, canonades d’aigua de reg per als cultius, perfums, cosmètics, productes electrònics, roba, aire, plàstics i retardants de flama. La població més vulnerable és la de les dones gestants, ja que aquests productes poden produir canvis epigenètics que es transmeten al fetus.

Com a consells pràctics, la Dra. Vilarrasa va recomanar reduir l'ús de plàstic, consumir productes frescos i naturals, beure aigua de l’aixeta en lloc d’aigua embotellada en plàstic, ventilar bé la casa i utilitzar productes de cosmètica, sabons i sense parabens, o posar-se el perfum a la roba en lloc de la pell. També va suggerir l'ús de paelles sense PFOA.

“La presència de Bisfenol A, una de les substàncies que hi ha al plàstic, s’ha regulat en les tetines de biberons, en joguines de nadons, i fins i tot els tiquets de compra, ja que la seva major exposició està lligada a l’augment de massa corporal i obesitat, junt amb altres factors, és clar”, va exemplificar la Dra. Vilarrasa.

“El problema de totes aquestes substàncies és que es bioacumulen al cos. Poden passar anys i no haver patit els efectes dels disruptors endocrins, però potser s’acaba manifestant el problema a l’edat anciana”, ha puntualitzat.

L’Aula de Salut i Consum, promoguda per l’Ajuntament del Prat de Llobregat, és un projecte que promou la formació en benestar emocional, hàbits saludables, sexualitat, cura del cos, primers auxilis, conductes addictives i tinença responsable d'animals.

Recentment, s’ha ampliat a col·lectius no formals, entitats, professorat i famílies per tal que tothom pugui compartir coneixements en relació amb la millora de la salut, fent-la universal i accessible, i promovent les opcions saludables com les més atractives.