La Unitat de Son organitza la primera jornada sobre maneig de l’apnea per a hospitals del territori

- Formació

Aquest dimecres 15 de maig, el comitè multidisciplinari de la Unitat de Son de l’HUB va organitzar a la sala petita del nostre hospital la I Jornada territorial sobre el maneig multidisciplinari de l’apnea obstructiva del son (AOS).

La jornada va tenir com a objectiu reunir els especialistes mèdics i infermers del hospitals del nostre territori (Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Sud i Regió Sanitària Penedès) per tal d’actualitzar el maneig multidisciplinari de l'AOS i posar en comú els protocols que es realitzen a cada hospital per al tractament d’aquest trastorn, fent un especial èmfasi en el maneig multidisciplinari i en els tractaments alternatius o complementaris a la CPAP. Així mateix, la jornada va servir per revisar els criteris de derivació, la discussió de circuits, i la millora de la connexió entre el territori.

L’organització de la jornada va estar encapçalada per la Dra. Neus Salord, conjuntament amb la resta de membres del comitè multidisciplinari, integrat per pneumòlegs (Dra. Monasterio, Dra. Fontanilles), otorrinolaringòlegs (Dr. Cisa i Dr. Caballero), cirurgians maxil·lofacials (Dr. Arranz i Dr. Morla) i odontòlegs (Dr. Nogué, de l’Hospital Odontològic de la UB – Fundació Josep Finestres).

Va ser inaugurada pel Dr. Javier Tapia, subdirector mèdic de l’HUB; el Dr. Jordi Gonzalo, director general de la Fundació Josep Finestres; la Dra. Salud Santos, cap del Servei de Pneumologia de l’HUB, i la Dra. Carmen Monasterio, cap de la Unitat de Son i Ventilació de l’HUB.

Amb un total de 48 inscrits, va comptar amb la participació de professionals de l’Hospital Universitari de Bellvitge, el Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, l’Hospital Moisès Broggi, l’Hospital de Viladecans, la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu-Sant Boi, i la Fundació Josep Finestres, la qual cosa va permetre un profitós diàleg multidisciplinari amb la participació de pneumòlegs, otorinolaringòlegs, cirurgians maxil·lofacials, odontòlegs i infermeres de la nostra regió sanitària.

La jornada es va desenvolupar en quatre taules de debat. A la primera taula, sobre el maneig en otorinolaringologia del pacient amb AOS, quatre hospitals de l’àrea van explicar la seva experiència i protocols en aquest àmbit, fent especial menció del que aporta l’exploració otorrinolaringològica en el maneig de l’AOS, incloent la aplicació de la drug inducted sleep endoscopy (DISE), les tècniques quirúrgiques utilitzades, i el control de l’eficàcia del tractament.

A les dues taules posteriors, es van explicar el model de tractament de l’AOS amb dispositius d’avançament mandibular implementat per la Unitat de Son de l’HUB amb l’Hospital Odontològic de la UB, i la cirurgia ortognàtica com a tractament de l’AOS. Finalment, a la darrera taula es van debatre les vies de derivació i es va posar de manifest la necessitat d’unificar protocols conjunts previs a aquesta derivació. També s’hi va destacar la importància d’obrir noves vies de comunicació amb sessions mensuals telemàtiques amb els hospitals de l’àrea i la participació dels diferents centres en el comitè mensual multidisciplinari

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: