L’esketamina ofereix resultats esperançadors per al tractament de la depressió resistent

-

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha incorporat el fàrmac en les solucions terapèutiques per als casos de depressió resistent

A finals de 2024 s’estima que haurà tractat un centenar de pacients amb el derivat químic de la ketamina, utilitzada en anestèsia des de fa dècades

L’ús de l’esketamina va ser aprovat per l’Agència Europea del Medicament (EMA) a finals de l’any 2022 per als casos de depressió resistent amb fracàs previ de com a mínim dues línies de tractament antidepressiu adequat. Es tracta d’un derivat de la ketamina, un compost químic utilitzat habitualment en anestèsia general, el qual s’ha demostrat genera canvis positius en el cervell amb depressió.

A més de la facilitat d’aplicació, la via intranasal evita el metabolisme hepàtic i l'absorció gastrointestinal. Això propicia un inici de l’acció antidepressiva més ràpida que amb els fàrmacs tradicionals, segons han confirmat les dades preliminars dels primers pacients tractats amb esketamina a l’HUB.

Donat que encara es tracta d’una curta experiència amb el fàrmac, el Dr. Sergi López, especialista de la Unitat de Depressió Resistent de l’HUB, es mostra optimista, però considera “que cal ser prudent amb els resultats, ja que encara no disposem de dades de l’evolució a més llarg termini, és a dir, a partir dels sis mesos- un any de tractament”.

El debat al voltant de les dades preliminars dels primers pacients tractats amb esketamina, així com la consolidació d’unitats de neuromodulació i teràpies avançades a l’HUB i a altres centres, com ara l’Hospital de Sant Pau, van centrar una jornada celebrada el passat 21 de març a l’hospital.

Després de cada administració d’esketamina, el pacient resta en observació al centre durant uns 90 minuts aproximadament per tal de controlar alguns efectes secundaris transitoris, com ara l’augment de la pressió arterial, nàusees, cefalees, mareig i episodis lleus de dissociació. Segons les dades inicials dels pacients tractats a l’HUB, el bon perfil de tolerància i seguretat de l’esketamina situen aquest compost com una opció viable per als pacients amb qui han fracassat els tractaments farmacològics.

En el decurs de la jornada celebrada a l’Hospital de Bellvitge també es va fer palès que el treball coordinat entre els psiquiatres dels centres de salut mental d’adult (CSMA) i dels centres hospitalaris d’atenció psiquiàtrica del territori resultarà clau per al seguiment dels pacients i l’avaluació a mitjà i llarg termini de l’eficàcia del tractament amb esketamina.

L’esketamina s’incorpora al complet programa terapèutic de l’Hospital de Bellvitge per abordar la depressió resistent, juntament amb tècniques de neuromodulació com l’estimulació magnètica transcranial i la teràpia electroconvulsiva (TEC).

L’OMS estima que hi pot haver més de 180 milions de persones al món que pateixen depressió. Això suposa que entre un 4% i un 5% de la població pateix o patirà algun episodi depressiu i un terç d’aquests no respondrà al tractament, sent el risc en les dones el doble que en els homes. A més, la depressió és la principal causa de discapacitat actualment.

edit-webform-itemsedit-actions

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: