El cor és la bomba que dóna impuls a la sang que permet la vida de tots els òrgans
- Per què és necessari implantar un marcapassos?
- Què és un marcapassos?
- En què consisteix la implantació del marcapassos?
- Us farà mal?
- Quines complicacions poden aparèixer?
- Recomanacions que heu de seguir en el vostre domicili
- Heu de dur sempre a sobre la targeta del marcapassos
- A més de les indicacions específiques del vostre informe d’alta, haureu de fer les activitats següents
- Què heu d’evitar
- Vídeos que poden servir d’ajuda
- Monitoratge remot
- Autoria
El cor és la bomba que dóna impuls a la sang que permet la vida de tots els òrgans. Normalment, batega entre 60 i 100 vegades per minut, i més ràpidament quan es fa un esforç. Hi ha diverses malalties cardíaques que disminueixen la velocitat de bombeig del cor i, per tant, els batecs són més espaiats. Quan el cor deixa de bategar durant un cert temps, la sang no circula correctament i provoca sensació de mareig. Fins i tot, podeu arribar a patir una pèrdua de coneixement. Algunes de les malalties de trastorn del ritme cardíac es poden tractar amb diferents tipus de marcapassos.
És un aparell electrònic amb bateries de llarga durada que s’implanta normalment sota la pell del pit. Disposa d’un, dos o tres cables, que el metge especialista que realitza la intervenció fa arribar fins al cor. El funcionament bàsic és el següent: quan el cor va massa lent, el marcapassos, a través dels cables, enviarà una quantitat de corrent que farà bategar el cor i evitarà que s’alenteixi en excés o s’aturi.
La implantació d’un marcapassos és una intervenció quirúrgica que es pot fer amb anestèsia local o sedació per evitar que tingueu dolor. La freqüència d’aparició de complicacions és baixa.
Mitjançant un petit tall sota la clavícula, el metge realitzarà una “butxaca pectoral” per col·locar-hi el marcapassos. Podeu tenir molèsties a la zona per l’espai que ocupa durant els primers dies fins que no passi el procés inflamatori.
En acabar la intervenció, us posarem un apòsit que haureu de portar entre 7 i 10 dies i generalment també posem un embenat compressiu al damunt, que haureu de portar durant 24 hores. Al cap de 24 hores us el podreu retirar vosaltres mateixos a casa, si és que ja heu marxat amb l’alta. Si continueu ingressats, us el retirarem a la planta.
Un cop implantat sota la pell del pit, el marcapassos es pot programar des de l’exterior per adequar-ne el funcionament a la vostra malaltia específica.
Durant la primera setmana podeu sentir una mena de pes i/o coïssor a la ferida. Això anirà desapareixent. Podeu prendre els calmants recomanats pel metge, si ho necessiteu.
Tot i que el risc és baix, com en qualsevol intervenció quirúrgica, poden aparèixer certes complicacions.
- La complicació més habitual que pot aparèixer és un hematoma (acumulació de sang a la zona de la intervenció), que, habitualment, es resol espontàniament (va desapareixent tot sol).
- Ocasionalment, pot produir dolor d’intensitat variable, que desapareix en pocs dies. Si persistís i/o augmentés malgrat els analgèsics pautats, heu de consultar-ho amb el vostre metge de referència.
- El desplaçament de l’elèctrode pot aparèixer els primers dies i pot requerir una intervenció per reposicionar-lo.
- Podeu presentar infecció de la ferida quirúrgica. És important que, si detecteu qualsevol signe d’infecció, tal com us explicaran quan rebeu l’alta, consulteu amb el personal sanitari.
Llegiu atentament l’informe escrit que us lliuraran al moment de l’alta hospitalària i seguiu-ne les indicacions.
Si necessiteu algun aclariment, no dubteu a consultar-ho amb el vostre equip assistencial.
A la documentació que us entreguem, tindreu informació descrita específica sobre el marcapassos que us han implantat (marca i model) i altra informació (dies i hores de visites pròximes, etc.).
Podreu fer una vida normal, inclosa l’activitat sexual, però els primers 15-20 dies heu d’evitar els moviments ràpids o intensos, i no agafar pes amb el braç on s’ha implantat el marcapassos.
Podreu tornar a conduir passat aproximadament 1 mes de la implantació del marcapassos.
És molt important per identificar el dispositiu en cas d’haver-se de realitzar determinades proves diagnòstiques o terapèutiques.
La durada de la bateria varia d’uns pacients a uns altres (aproximadament entre 7 i 10 anys). Durant els controls (sigui a la consulta o a distància) es pot saber l’estat de la bateria i decidir el moment de recanvi del dispositiu.
Controleu la temperatura un cop al dia durant 10 dies.
Seguiu la medicació prescrita pel vostre metge. Si preneu anticoagulants, reiniciareu el tractament, segons us indiqui el vostre metge especialista.
En el cas que hàgiu marxat d’alta el mateix dia de la intervenció amb l’embenat compressiu posat (embenat a sobre de l’apòsit de la cura), recordeu que us l’heu de retirar l’endemà, a les 24 hores.
Si al cap de les 24 hores de la intervenció, encara esteu en ingrés hospitalari, ja us l’haurem retirat nosaltres.
Respecte a la cura de la vostra ferida, sortireu de la intervenció amb un apòsit, que haureu de mantenir fins al cap de 7-10 dies i que us retirarà el personal d’infermeria al vostre centre d’atenció primària per valorar la ferida.
No canvieu l’apòsit ni deixeu la ferida descoberta fins que no aneu a la consulta.
Els primers dies, podeu dutxar-vos, si la ferida està protegida amb l’apòsit, ja que és resistent a l’aigua. Tot i això, no us hi estigueu gaire estona, ni ruixeu directament la zona de la ferida. Controleu que la temperatura de l’aigua no sigui excessivament calenta (pot produir sagnat).
En cas que l’apòsit es desenganxi accidentalment, us heu de tapar de nou de la següent manera:
- Prepareu dos paquets de gases estèrils i esparadrap (o un apòsit indicat per les ferides);
- Tingueu a punt un antisèptic, preferentment povidona iodada;
- Renteu-vos les mans amb aigua i sabó abans d’obrir les gases estèrils;
- Un cop obert el primer paquet de gases, ruixeu-les amb un raig d’antisèptic;
- Agafeu les gases per les 4 cantonades, de manera que la mà no toqui el centre ruixat amb l’antisèptic;
- Apliqueu-ho sobre la zona de la ferida;
- A continuació, tapeu-la amb un altre paquet de gases i fixeu-ho amb esparadrap o bé tapeu-ho amb un apòsit indicat per a ferides;
- No mulleu la zona de la ferida fins que no aneu a la consulta programada del centre d’atenció primària de referència.
Si detecteu algun dels signes d’alarma (febre, envermelliment, calor, dolor o sortida de qualsevol mena de líquid), dirigiu-vos al vostre centre de salut o al Servei d’Urgències de l’Hospital.
Podeu fer servir sostenidor i posar-vos motxilles, sempre procurant que no estrenyin o freguin la zona de la ferida.
Davant de qualsevol dubte en relació amb la ferida o el funcionament del marcapassos, podeu trucar de dilluns a divendres de 8 h a 15 h a la secretaria de cardiologia de l’hospital, telèfon: 932 607 686 o al vostre centre d’atenció primària.
El marcapassos no us ha d'impedir fer una vida normal.
Les ones electromagnètiques poden produir alteracions en el funcionament del vostre marcapassos, encara que la probabilitat és molt baixa i la possibilitat que aquestes alteracions originin símptomes encara és més baixa.
No obstant això, s’han de seguir algunes precaucions per evitar alteracions en aquests dispositius:
A casa
En general, els electrodomèstics utilitzats a casa no generen alteracions, sempre que tinguin una bona presa de terra i no hi hagi fuites de corrent.
• Quan manipuleu la instal·lació elèctrica, desconnecteu abans l’interruptor general (per exemple, per canviar una bombeta).
• Telèfons mòbils: aconsellem parlar pel costat oposat a la zona on està implantat el marcapassos i no dur-lo guardat a la butxaca a prop de la zona de l’implant.
• Màquina d’afaitar elèctrica: no la passeu per sobre del marcapassos.
• Comandaments a distància: no els dirigiu cap al marcapassos.
• Eviteu el sol directe sobre el marcapassos a la zona de la ferida, ja que pot provocar-vos una cremada interna de la pell. Si preneu el sol en hores punta, protegiu el marcapassos.
• Amb els marcapassos actuals no hi ha problema pel que fa a les cuines d’inducció ni als microones. En qualsevol cas millor no apropar-s’hi a menys de 30 cm.
Eviteu:
• Taladres elèctrics (no els recolzeu sobre el marcapassos).
• Depilació elèctrica a les zones de coll i tors.
• Tractaments cutanis amb corrents d’alta freqüència.
• Tallagespa i serra mecànica.
• Antenes transmissores, sobretot les de radioaficionats.
Espais públics
• Quant als arcs dels sistemes antirobatori instal·lats en les entrades dels grans magatzems i bancs, és aconsellable creuar-los sense aturar-se.
• Es recomana evitar l’ús de màquines recreatives i mantenir-se’n a 1 metre de distància.
• Feu saber que que sou portadors/es de marcapassos sempre que passeu per un detector de metalls d’aeroports i edificis d’accés
controlat o proves mèdiques (ressonància magnètica, dentista…).
• A l’hospital, aviseu sempre els professionals que porteu un marcapassos.
• Al gimnàs no heu d’utilitzar els mesuradors d’impedància, però si pot utilitzar els pulsímetres.
A la feina
Comenteu amb el metge especialista si treballeu en algunes de les següents activitats:
• Manipulació de sistema d’encesa d’automòbils.
• Alternadors.
• Camps magnètics industrials.
• Forns d’inducció.
• Plantes generadores d’energia elèctrica i subestacions de centrals elèctriques o electroimants industrials.
Finalment, dir-vos que visqueu amb tranquil·litat el marcapassos, ja que majoritàriament us permetrà continuar fent la una vida normal.
La majoria de marcapassos que implantem tenen capacitat de monitoratge i seguiment remot des de l’hospital.
Després de l’implant i abans de l’alta, o quan vingueu a la consulta, se us entregarà un transmissor i tota la informació necessària.
Quan arribeu a casa, haureu de connectar el transmissor a una presa de corrent elèctric, i col·locar-lo a la tauleta de nit, o a un màxim de 2 metres d’on dormiu. (NO CAL DISPOSAR DE XARXA WIFI). L’aparell funciona mitjançant la xarxa de telefonia mòbil i és GRATUÏT.
Un cop endollat, s’activarà de forma automàtica. Cada nit mentre dormiu, el vostre marcapassos i el transmissor es posaran en contacte de forma automàtica, per comprovar que funciona correctament, i s’envia la informació a l’hospital. D’aquesta manera es proporciona un monitoratge continu. El personal sanitari revisa amb un sistema avançat la funció cardíaca enviada pel transmissor i supervisa els esdeveniments.
Rebreu notificacions periòdiques per informar del correcte funcionament del dispositiu. En cas de detectar-se alguna anomalia, l’hospital us contactarà.
Atenció! No es tracta d’un servei d’atenció sanitària urgent. Si teniu una emergència o símptoma de salut preocupant cal anar al Servei d’Urgències o trucar al 112.
El personal sanitari només pot accedir a la informació del vostre marcapassos de dilluns a divendres de 8 a 15 h.
Telèfon d’assistència tècnica del transmissor: 8 h - 19 h
900 107 972
Servei de Cardiologia