Els avenços tècnics permeten extreure i preservar més òrgans per a trasplantaments

- Innovació
Experts de tot Catalunya analitzaran a Bellvitge l’evolució de les donacions d’òrgans en aturada cardíaca complexa

L’Hospital Universitari de Bellvitge acollirà aquest dijous 21 de març la II Jornada d’Actualització en Donació en Asistòlia Controlada i Complexa. Uns 200 professionals sanitaris procedents de tot Catalunya i altres punts de l’Estat assistiran a la jornada, en la qual especialistes de l’Hospital Universitari de Bellvitge i experts convidats de l’Hospital Clínic i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron analitzaran els darrers avenços en donació d’òrgans per a trasplantaments en aturada cardíaca i complexa.

La donació en aturada cardíaca (asistòlia) ha crescut de manera continuada en els darrers anys, fins al punt que ja ha començat a superar la donació en mort encefàlica. En el cas de l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’any 2023 el 60% de les donacions van ser en asistòlia. En tot Catalunya, les donacions en asistòlia van superar l’any passat el 50%, mentre que en el conjunt d’Espanya van ser un 40%.

Segons destaca el Dr. Gabriel Moreno González, director del Programa de Trasplantaments de l’Hospital Universitari de Bellvitge i coordinador de la jornada, “gràcies als actuals avenços, avui dia ja no ens preocupa si un donant és de mort encefàlica o d’asistòlia: sabem que en tots dos casos podrem fer una extracció multiorgànica en bones condicions, cosa que fa pocs anys era inviable”.

Entre els motius d’aquest gran canvi de tendència, explica el Dr. Moreno, hi ha, per una banda, el canvi del perfil dels donants, causat tant per la disminució dels accidents de trànsit com per l’aparició de tractaments mèdics més agressius que eviten que pacients que abans evolucionaven a una mort encefàlica ara no ho facin. A això cal afegir-hi, afirma el Dr. Moreno, els importants avenços tècnics que han permès aprofitar amb garanties tots els òrgans obtinguts a cor aturat.

La jornada de l’Hospital de Bellvitge se centrarà en els casos d’asistòlia complexos, que són aquells en què s’utilitzen màquines de perfusió normotèrmica. Aquestes màquines aconsegueixen millorar els resultats del sistema tradicional de manteniment dels òrgans, conservant molt bé les seves activitats metabòliques i avaluant el seu funcionament fins al moment de la implantació. Així, s’evita el risc de ràpid deteriorament que tenen en especial els òrgans dels donants en asistòlia.

L’any 2023, l’Hospital de Bellvitge va realitzar 42 procediments d’extracció d’òrgans de caràcter complex, amb la qual cosa s’ha posicionat al segon lloc en nombre de donants de cor en aturada cardíaca a l’Estat.

Un altre dels temes que s’hi tractarà és el programa d’aplicació als pacients crítics de circulació extracorpòria i reanimació cardiopulmonar (ECMO-RCP). Aquest programa, coordinat des del CatSalut, està dirigit a la supervivència del pacient, però alhora preveu l’entrada dels pacients en el circuit de donació si la supervivència no és possible.

A més de les ponències teòriques, la jornada inclourà la celebració de diversos tallers sobre els procediments de donació tant en asistòlia controlada multiorgànica com en asistòlia associada a programes d’ECMO-RPC, així com tallers sobre la tècnica de canulació per instaurar una perfusió normotèrmica.

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: